Προανακριτική για Novartis: Χωρίς κουκούλες θα καταθέσουν οι «Κελέση» και «Σαράφης»

232
Δεν παρουσιάστηκε για κατάθεση ούτε η «Κελέση»

Χωρίς κουκούλες θα καταθέσουν οι «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη σκευωρία Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Προανακριτική Επιτροπής έχει φτάσει η επιστολή του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής με την οποία γνωστοποιούν τον χώρο και τους τρόπους που προβλέπει ο νόμος για την λήψη κατάθεσης από προστατευόμενους μάρτυρες.

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής επιθυμεί την εξέταση των συγκεκριμένων προσώπων με σεβασμό και απόλυτη τήρηση των δικονομικών διαδικασιών όπως προβλέπονται απο τον σχετικό νόμο, την ΚΥΑ που τον εξειδικεύει αλλά και το πλαίσιο που περιγράφει η απόφαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την οποία εντάχθηκαν οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» σε καθεστώς προστασίας.

Για τον λόγο αυτό πηγές της επιτροπής επισημαίνουν ότι επιδιώκουν την εξέταση των συγκεκριμένων προσώπων σε χώρο που θα εξασφαλίζει την μη διαρροή της πραγματικής τους ταυτότητας αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία και χωρίς μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρείο της επιτροπής σε συνεννόηση με την πλειοψηφία των μελών έχει ήδη δρομολογήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ελήφθησαν οι καταθέσεις τους τον περασμένο Δεκέμβριο απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή που διεξάγουν την παράλληλη έρευνα.

Να σημειωθεί ότι στις εκθέσεις ένορκης εξέτασης των δύο μαρτύρων που απέστειλαν οι αντεισαγγελείς στην προανακριτική της Βουλής αναφέρουν πως “στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30, ενώπιον εμού του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου … εμφανίστηκε ο παρακάτω μάρτυρας ο οποίος κατα δήλωσή του είπε ότι ονομάζεται "Μάξιμος Σαράφης”, ενώ προστίθεται ότι η ταυτοπροσωπία έγινε από αστυνόμο του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αθηνών ο οποίος παρίστατο στην διαδικασία”.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το επίμαχο απόσπασμα επιβεβαιώνει ότι η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στους αντεισαγγελείς έγινε με αυτοπρόσωπη παρουσία καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εμφανίζονταν ενώπιόν τους αλλά – όπως προβλέπει ο νόμος – η εξέταση θα γινόταν από απόσταση με την βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων.

Πάντως, πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες εμφανίστηκαν χωρίς κουκούλα στους αντεισαγγελείς, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία και με τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Ωστόσο, παραδέχονται πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια αρχή να να δικαιολογήσει ότι στην περίπτωση της προανακριτικής της Βουλής προτιμήθηκε άλλη διαδικασία υπό τον φόβο προσβολής του καθεστώτος προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση μέλη της επιτροπής της Βουλής εξηγούν ότι βασικός τους στόχος είναι η άντληση πληροφοριών από τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης και όχι η ικανοποίηση περιέργειας γι΄ αυτό και επισημαίνουν πως “για εμάς το μείζον δεν είναι το ζήτημα της κουκούλας”.

Ακόμα, τονίζουν δε ότι οι δύο μάρτυρες έχουν το δικαίωμα να εγείρουν ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της κατάθεσής τους οι οποίες εάν υποβληθούν θα εξεταστούν αρμοδίως.