Προανακριτική: Μετά τον Τόμπρα έρχεται η σειρά Καλογρίτσα

204

Την Τρίτη το πρωί θα συνεχιστεί η κατάθεση στην προανακριτική του ανθρώπου που λειτούργησε ως μεσάζοντας μεταξύ της οικογένειας Χούρι και του Χρήστου Καλογρίτσα, Κυριάκου Τόμπρα. Ο σημαντικός αυτός μάρτυρας που ήδη κατονόμασε το Μέγαρο Μαξίμου ως White House και αποκάλυψε συνάντηση των Νίκου Παππά, Σάμερ Χούρι και Χρήστου Καλογρίτσα- με τον ίδιο αυτήκοο μάρτυρα-, θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις του, μια ημέρα πριν από τη δεύτερη πολυαναμενόμενη κατάθεση, αυτή του Χρήστου Καλογρίτσα.

Πηγές αναφέρουν πως ο τελευταίος θα μιλήσει με στοιχεία και ντοκουμέντα για την εμπλοκή του τέως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια που έκανε για να δημιουργηθεί τηλεοπτικό δίκτυο κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις της τότε κυβέρνησης αλλά και για εμπλοκές πολλών ακόμα προσώπων στην προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ.

Κύκλοι της προανακριτικής επιτροπής αναφέρουν πως η κατάθεση Καλογρίτσα ενδέχεται να κρατήσει ημέρες ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο, επειδή θα ξεκινήσει την Τετάρτη, να φθάσει να καταθέτει ακόμα και στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Ήδη ο πρόεδρος της προανακριτικής Επιτροπής Σταύρος Κελέτσης έχει συζητήσει το ενδεχόμενο η εξέταση Καλογρίτσα όχι μόνο να ξεκινήσει την Τετάρτη, αλλά και να συνεχιστεί την Παρασκευή αν χρειαστεί (ημέρα κατά την οποία δεν συνεδριάζει η επιτροπή) και να επεκταθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Οι αποκαλύψεις Τόμπρα

Όπως και να έχει πάντως, η κατάθεση Τόμπρα βάρυνε το πολιτικό κλίμα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια καταιγιστική απολογία, ο άνθρωπος που αποτελούσε δίαυλο μεταξύ των δύο ενδιαφερόμενων πλευρών για την απόκτηση μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες του επίμαχου διαγωνισμού της περιόδου 2016, άφησε ελάχιστα περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιος πραγματικά βρισκόταν πίσω από τον Καλογρίτσα και ποιος «μαγείρευε» ουσιαστικά τις εξελίξεις.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ο Κυριάκος Τόμπρας, περιέγραψε με τρόπο ανατριχιαστικό το πώς ένας όμιλος αραβικών συμφερόντων μαζί με τους εκλεκτούς της τότε κατάστασης επιδίωξαν όχι απλά να δημιουργήσουν ένα «ΣΥΡΙΖΑ Channel» αλλά και να εκχωρήσουν εθνική τηλεοπτική κυριαρχία σε έναν αραβικό όμιλο με ιδιαίτερες γεωστρατηγικές απολήξεις. Κι αυτό διότι όπως αποκαλύφθηκε, στόχος δεν ήταν απλά να δημιουργηθεί ένα φιλικό κανάλι προς την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και ένα δίκτυο διασύνδεσης της χώρας μας με παράγοντες του αραβικού κόσμου. Μάλιστα ο Σάμερ Χούρι που κινούσε τις διαδικασίες μαζί με τον Χρήστο Καλογρίτσα «είχε θέσει ως όρο να έχει το συγκεκριμένο τηλεοπτικό δίκτυο καθημερινά δύο ώρες αγγλόφωνο πρόγραμμα με νέα από τον αραβικό κόσμο», είπε ο Κυριάκος Τόμπρας.

Είναι σαφές λοιπόν πως η τότε κυβέρνηση μπροστά στην εξυπηρέτηση των δικών της σχεδίων δεν δίστασε να δώσει πράσινο φως σε διαδικασίες που ενδεχομένως να εξέθεταν τη χώρα.