Προανακριτική Novartis: Εγκλωβισμένοι στις παγίδες που έστησαν στον ΣΥΡΙΖΑ- Τι θα κάνουν Πολάκης-Τζανακόπουλος

267
Εξαιρέθηκαν οι Πολάκης και Τζανακόπουλος από την Προανακριτική Επιτροπή για τη σκευωρία Novartis

Η συνεδρίαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το μεσημέρι θα καθορίσει τη στάση που θα διατηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Προανακριτική, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εξετάζεται δυναμικά το σενάριο να μην παραστούν καθόλου οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Την ίδια στιγμή, στην αποδοχή των... εξαιρέσεων Πολάκη και Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή προχωρά εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε ανακοίνωσή του καλεί τη πλειοψηφία να εξαιρέσει τους βουλευτές Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου που έχει ζητήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της υποτιθέμενης σκευωρίας θα τεθεί μετά από σχετική αίτηση του συνηγόρου του κ. Παπαγγελόπουλου το θέμα της εξαίρεσης μελών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την επιτροπή καθώς προκύπτουν υπόνοιες μεροληψίας τους», υπογραμμίζει στη γραμμή του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και υποστηρίζει ότι σήμερα τίθεται το θέμα αν θα παραμείνουν στην επιτροπή οι τρεις βουλευτές.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, που συνεδριάζει απόψε στις έξι το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέλθει με διάθεση να μη δυναμιτίσει το κλίμα, ενώ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, όπου εξετάζουν δύο σενάρια, δηλαδη οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης να μην παραστούν στη συνεδρίαση καθόλου, είτε να παραστούν κανονικά και όταν ο πρόεδρος της επιτροπής ζητήσει να αποχωρήσουν, να αποχωρήσουν, κάνοντας δηλώσεις στα ΜΜΕ. Πάντως, η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα δύο μέλη να μην αντικατασταθούν, είτε παραστούν είτε όχι.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την Προανακριτική επειδή θα κληθούν και ως μάρτυρες είχαν προχωρήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις σε ένα άνευ προηγουμένου σόου στην Επιτροπή αρνούμενοι να συμμορφωθούν με την απόφαση της πλειοψηφίας.

Τις τελευταίες ημέρες είχε αρχίσει να διαρρέεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δύο βουλευτές θα προσέλθουν στην Προανακριτική αλλά δεν θα εμποδίσουν με τη στάση τους την εξέταση του Κ. Φρουζή.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την παρουσία του ιδίου και του κ. Πολάκη στην Προανακριτική Επιτροπή το απόγευμα.

«Το ζητούμενο για εμάς είναι 1ον η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας -η απόφαση εξαίρεσης μας είναι ανυπόστατη και δεν υφίσταται καν στο νομικό συμπάν- και 2ον δεν πρέπει να δοθεί απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίσει τη λειτουργία της Επιτροπής».

Πρόσθεσε θέλοντας να «θολώσει» την εικόνα ότι «σταθμίζοντας αυτές τις δυο αρχές, στη βάση των όποιων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας».

«Είμαστε μέλη της Επιτροπής»

«Είμαστε μέλη της Επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί από τον πρόεδρό μας, και θα επιλεγούμε εμείς τον τρόπο που θα εκπροσωπούμε την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φρουζής (πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas) έπρεπε να είχε καταθέσει τρεις εβδομάδες πριν, αλλά δεν έγινε με ευθύνη της ΝΔ δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, το αίτημα εξαίρεσης του κ. Παπαγγελόπουλου είναι ότι, ανεξαρτήτως της νομικής άποψης του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ είχε συγκεκριμένο σκεπτικό στη βάση του οποίου εξαίρεσε τον ίδιο και τον κ. Πολάκη, και με βάση το σκεπτικό αυτό θα πρέπει να εξαιρεθούν και άλλα τέσσερα, πέντε, οχτώ ή 15 μέλη της ΝΔ.

«Δεν έχουμε κληθεί ως μάρτυρες. Ας κληθούμε πρώτα και θα απαντήσω μετά» πρόσθεσε ερωτηθείς αν θα προσέλθει ως μάρτυρας στην Προανακριτική.

«Η ΝΔ επιλεγεί αντί να προχωρήσει την έρευνα και για να μην οδηγηθεί σε φιάσκο επειδή ξέρει ότι δεν υπάρχει στοιχειό περί σκευωρίας να φτιάξει επικοινωνιακές κατασκευές για να κάνει αντιπερισπασμούς» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην… αναμονή ο Φρουζής

Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα να είχαν επιδοθεί σε κοινοβουλευτικούς… ακτιβισμούς αρνούμενοι οι βουλευτές του που είχαν εξαιρεθεί από την Επιτροπή να αποχωρήσουν, ωστόσο πλέον φαίνεται πως επειδή βλέπουν να γυρνάει όλη η υπόθεση μπούμερανγκ έχει επικρατήσει η άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Επιτροπή με την κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Κ. Φρουζή.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας προεξόφλησε ότι ο Φρουζής θα καταθέσει στην Προανακριτική.