Προανακριτική-Novartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι το πρόσωπο που κατέθεσε στο FBI

270
Καταιγιστικές εξελίξεις στη σκευωρία Novartis

Ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι το πρόσωπο που κατέθεσε στο FBI για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε στην επιτροπή οκτώ εκθέσεις του FBI, οι οποίες ρίχνουν περισσότερο φως στις σκοτεινές μεθοδεύσεις που κατασκεύασαν τις διώξεις κατά των δέκα πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με στελέχη της προανακριτικής, από τα νέα ευρήματα προκύπτει πως ο μάρτυρας που κατέθεσε στο FBI και ο περίφημος «κουκουλοφόρος» «Μάξιμος Σαράφης» είναι το ίδιο πρόσωπο.

Πιο αναλυτικά, η προανακριτική έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών εγγράφων που το προηγούμενο διάστημα παρέμεναν παράτυπα στο συρτάρι της εισαγγελίας Διαφθοράς προκειμένου να καλλιεργείται η εντύπωση πως “άκρως απόρρητες” εκθέσεις “καίνε Έλληνες πολιτικούς”.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 με την διαβίβαση της δικογραφίας κατά των 10 πολιτικών στην Βουλή, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μόλις δύο εκθέσεις.

Σήμερα, τα μέλη της επιτροπής έχουν εντοπίσει 8 πληροφοριακά σημειώματα του FBI που εστάλησαν από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένουν άλλα 4 που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελής, τα επίμαχα έγγραφα είναι αδιαβάθμητα (“unclassified”) και όχι απόρρητα όπως υποστήριζε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Επίσης, το περιεχόμενό τους κάθε άλλο παρά ενισχύει το αφήγημα του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Απεναντίας επιβεβαιώνουν πως το FBI δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία για εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών καθώς οι Αμερικάνοι επαναλαμβάνουν διαρκώς, ότι τα στοιχεία αποτελούν μέρος καταγγελιών μαρτύρων και όχι αποδείξεις που οδηγούν σε νομικά συμπεράσματα.
Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τις δεκάδες σελίδες των επίμαχων εγγράφων, οι αμερικανικές αρχές κατέγραφαν σε πληροφοριακές εκθέσεις όσα κατέθεταν οι μάρτυρες.

Στην συνέχεια, οι πληροφορίες των μαρτύρων ελέγχονταν για την εγκυρότητά τους και όσες δεν αποδεικνύονταν αναιρούνταν σε μεταγενέστερες εκθέσεις.

Για παράδειγμα σε έγγραφο με ημερομηνία 25 Μαίου 2017 επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως οι δύο Έλληνες μάρτυρες του FBI που κωδικοποιήθηκαν ως C1 και C2 κατήγγειλαν ότι δωροδοκήθηκαν από την Novartis μια σειρά από πρόσωπα μεταξύ των οποίων οι Νίκος Μανιαδάκης, Δημήτρης Λιτζέρης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Στουρνάρας κ.α.

Στην αμέσως επόμενη έκθεση με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2017 και στο αίτημα της κυρίας Τουλουπάκη για διαβίβαση επιπρόσθετων στοιχείων για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, το FBI απαντά ότι τελικά δεν παρασχέθηκαν αποδείξεις.

“Επηρέασαν οι ανωτέρω (Λιντζέρης, Μανιαδάκης κ.α.) ή οποιοσδήποτε άλλος με οποιονδήποτε τρόπο την πολιτική κοστολόγησης φαρμάκων της NOVARTIS στην Ελλάδα;” ρωτά συγκεκριμένα η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, και το FBI απαντά: “Δεν παρασχέθηκε πληροφορία ως προς το κατά πόσο οι ανωτέρω ή οποιοσδήποτε άλλος επηρέασαν με οποιονδήποτε τρόπο την πολιτική κοστολόγησης φαρμάκων της NOVARTIS στην Ελλάδα”.