Προανακριτική:Ο Ζαχαρής ζητά από την Τουλουπάκη όλα τα έγγραφα που έχει στο συρτάρι της

389

Με παρέμβαση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, μετά το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», ζητά από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όλα τα έγγραφα που έχει στο συρτάρι της για τη σκευωρία της Novartis.

«Με το ανωτέρω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία και ουδεμία υπηρεσία εντός ή εκτός της επικράτειάς μας δικαιούται να θέτει περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην ποινική διαχείριση και εκτίμηση κρίσιμων εγγράφων, με μόνη εξαίρεση την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 263 του ΚΠΔ.

Κατόπιν αυτού επιβάλλεται να αποστείλετε τόσον προς ημάς, όσον και προς τον Πρόεδρο της ανωτέρω ειδικής Κοινοβουλευτικής επιτροπής κάθε κρίσιμο για την κατά νόμο ποινική διερεύνηση της προκείμενης υποθέσεως έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας», αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Το «Πρώτο Θέμα» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής έγγραψε μεταξύ άλλων ότι «έγγραφο του FBI που φέρνει στην δημοσιότητα το “Πρώτο Θέμα” έρχεται να ρίξει φως για τους Έλληνες μάρτυρες που έδωσαν κατάθεση στις αμερικανικές Αρχές προσδοκώντας οικονομικά οφέλη.

Απόσπασμα έκθεσης του FBI με ημερομηνία 29.12.2016 αναφέρει: “Οι καταγγέλλοντες (στο εξής C1 και C2) είναι και οι δύο Έλληνες πολίτες που παρείχαν την ακόλουθη πληροφόρηση: ο C1 προσελήφθη από την Novartis Ελλάς S.A.C.I (NVG) περίπου τον Ιούνιο του έτους 2008 έως τον Οκτώβριο του έτους 2014 ως Διευθυντής Επικοινωνίας και Συλλογικής Ευθύνης. Με αυτή την ιδιότητα ο C1 ήταν υπεύθυνος για τα μέσα και τις δημόσιες σχέσεις και πρωτοβουλίες πρόσβασης στην αγορά στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2008 έως το τον Οκτώβριο του 2014 ήταν ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ωστόσο ο ίδιος καταθέτοντας στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε επίμονα και σε πλήθος ερωτήσεων ότι έχει συνεργαστεί για την υπόθεση με εγχώριες ή αλλοδαπές Αρχές.

Ακόμα, ο ίδιος χαρακτήρισε ως «τερατώδεις αθλιότητες» τις καταγγελίες του Νίκου Μανιαδάκη ότι είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Πάντως, τον περασμένο Νοέμβριο η «Καθημερινή» παρουσίασε έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη που παραδεχόταν ότι εντόπισε τον «Μάξιμο Σαράφη» από έκθεση του FBI με ημερομηνία 29.12.2016.

H επιστολή του Ευάγγελου Ζάχαρη προς την Ελένη Τουλουπάκη

 Ο Ζαχαρής ζητά από την Τουλουπάκη όλα τα έγγραφα που έχει στο συρτάρι της