Πρόεδρος λιβυκής Βουλής: Να αποσυρθεί η διεθνής αναγνώριση της κυβέρνησης Σαράτζ

276
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας συναντηθηθηκε στο Μέγαρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης κ. Aguila Saleh Eissa, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεως του Έλληνα ομολόγου του. Στη συνάντηση παρέστηι ο Υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας. Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

«Η κυβέρνηση του Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες» δηλώνει στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today» ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ.

Ο κ. Σάλεχ επισημαίνει ότι έχει απευθυνθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο και στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας του Σαράτζ.
Διαβάστε επίσης: Θρίλερ με τον θάνατο του Στράτου Βαλσαμίδη - Η μαρτυρία «κλειδί»

Καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σαράτζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Η στάση της Αιγύπτου

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».

«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ» προσέθεσε ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.