Προειδοποίηση Λέκκα: Τουλάχιστον 100 περιοχές σαν το Μάτι

16
Άρθρο του Νίκου Μπούρα

Προειδοποίηση ότι τουλάχιστον 100 περιοχές στην ελληνική επικράτεια που αποτελούν ζώνες ανάλογα υψηλού κινδύνου με το Μάτι απηύθυνε ο καθηγητής Γεωολογίας Ευθύμης Λέκκας.

«Σαν το Μάτι υπάρχουν 100 τουλάχιστον περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εξέδωσε το σχετικό πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε μάλιστα στην ΕΡΤ, «ο Κάλαμος ή οι Άγιοι Απόστολοι είναι ακόμη πιο δύσκολες περιοχές, στο Μάτι υπήρχαν και κάποιες διέξοδοι διαφυγής».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε πως πρέπει να γίνεται άσκηση ετοιμότητας για τις φωτιές κάθε έξι μήνες ενώ δήλωσε πως πρέπει να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και σχετικά μαθήματα και στα σχολεία. «Τα μαθήματα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία και πρέπει να μπουν στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μάθημα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια που να μας λένε για το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν άλλα μαθήματα που πραγματικά είναι άχρηστα» είπε.

Ειδικά για το Μάτι, όπως εξήγησε, «η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση».