Φτηνά προεκλογικά κυβερνητικά παιχνίδια με την Α΄ κατοικία - Πώς «απαντά» η Τρόικα

63
Προεκλογικά κυβερνητικά παιχνίδια με την α΄ κατοικία

Σε μία «σικέ» σύγκρουση είναι έτοιμο να προχωρήσει το Μαξίμου. Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αποφασισμένη να καταθέσει σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς να υπάρχει συμφωνία με την Τρόικα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους εποπτικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για την «αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών».

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια «πολιτική πρωτοβουλία» εις γνώση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που δυνητικά φέρνει τις πρόωρες Εκλογές ακόμη πιο κοντά.

Ακόμα, εκδηλώνεται εν μέσω έντονων διαφωνιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το θέμα και σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι Ευρωπαίοι δανειστές και η ΕΚΤ δείχνουν να υιοθετούν όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση αναδεικνύοντας την αβελτηρία της στην ολοκλήρωση κρίσιμων συμφωνιών, αλλά και την πολιτική σκοπιμότητα στις αποφάσεις της.

«Η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης - τραπεζών. Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών», σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, που βρίσκεται στην Αθήνα για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο» γενικά εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Όμως, είπε ότι είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του νόμου Κατσέλη, ενώ επισήμανε και τη δημοσιονομική διάσταση του μέτρου.

«Το κόστος των 200 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να φαίνεται διαχειρίσιμο, αλλά φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας».

Μέχρι στιγμής τα στελέχη της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και του SSM επιμένουν ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση της περιμέτρου κάλυψης, τόσο συνολικά των "κόκκινων" δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο σχήμα όσο και επιμέρους στο σκέλος που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Η Ελλάδα είναι μεν εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, υπογραμμίζουν στις Βρυξέλλες, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις.

Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.