Προκαλεί η σιωπή της Γερμανίας και των ΗΠΑ για τον προβοκάτορα Ερντογάν

206

Νέες προκλητικές ενέργειες επεφύλασσε στην Ελλάδα και στους συμμάχους της ο Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που αναπτύσσονται σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες από ΗΠΑ και Γερμανία για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και την εξεύρεση λύσεων.

Διπλωματικοί αναλυτές καταδεικνύουν την στρατηγική επιλογή της έντασης από την τουρκική πλευρά, συνδέοντας της με τους χειρισμούς των παραδοσιακών συμμαχικών δυνάμεων, τις χλιαρές αντιδράσεις και σε πολλές περιπτώσεις τη λογική των ίσων αποστάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται για μια ακόμη φορά αμετανόητος, αγνοώντας τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει ΗΠΑ και Γερμανία γύρω από την ελληνοτουρκική διένεξη και αποφάσισε να παρατείνει την παράνομη Navtex, εγείροντας συγκεκριμένα ερωτήματα αφενός για το που στηρίζει την προκλητικότητα του και πως είναι δυνατόν να προχωρά σε ενέργειες που πυροδοτούν ένταση αποκαλύπτοντας ότι το ενδιαφέρον του για διάλογο με την ελληνική πλευρά είναι προσχηματικό και τίποτα παραπάνω.

Μέσω κυβερνητικών πηγών, η Αθήνα σχολίασε την επίμαχη τουρκική κίνηση, αναφέροντας ότι «η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

Κι όλα αυτά συμβαίνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν καταφθάσει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας για εκτενείς συζητήσεις με την ελληνική πλευρά γύρω από την Τουρκία και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τη γείτονα χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία ως θέμα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο μετατίθεται σε μία επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, κίνηση που συνδέεται από διπλωματικές πηγές με τη λογική των χαμηλών τόνων απέναντι στον Ερντογάν που έχουν υιοθετήσει κάποιοι εκ των συμμάχων στην Ευρώπη.

Η Αθήνα αναμένει πέρα από κάθε αμφιβολία περισσότερα από το Βερολίνο προκειμένου τα πράγματα να μπουν στη θέση τους και η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε να σταματήσει. Το διπλωματικό πινγκ πονγκ συνεχίζεται και η ελληνική πλευρά σκανάρει τις κινήσεις τόσο των Τούρκων, όσο και των συμμάχων για να κινηθεί αναλόγως…