Προκαλεί ξανά ο Τσαβούσογλου: «Θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο»

25
Τσαβούσογλου: Aδιευκρίνιστο καθεστώς στα Ίμια

Τη βούληση της Τουρκίας να ανοίξει τη σφραγισμένη Αμμόχωστο στην Κύπρο επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κάνουμε προετοιμασίες. Ναι θα ανοίξουμε την Αμμόχωστο. Στην ανατολική Μεσόγειο κανένας δεν μπορεί να μας κάνει υποδείξεις ούτε μπορεί να μας εμποδίσει. Εμείς θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά o Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο CNN Turk.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί με το άνοιγμα της Αμμοχώστου, καθώς ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των Κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλώσει ότι «ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, ανακοινώνοντας την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη.

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά το 1974, όταν και ξεκίνησαν οι συνομιλίες, η Αμμόχωστος είχε κηρυχθεί «πόλη προς επιστροφή» και έπρεπε να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους καθώς επίσης και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών.