Προκαλεί ο Ερντογάν: «Η Ελλάδα να αφήσει τις προκλήσεις στον αέρα και στα νησιά»

178

Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την έναρξη διερευνητικών συζητήσεων Αθήνας-Άγκυρας στις 25 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο Πρέοδρος της Τουρκίας έκανε άνοιγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνάντησης με πρέσβεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο «δύσκολο 2020» για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας και τα εμπόδια που έβαλαν «μονομερείς ενέργειες κρατών μελών» στον διάδρομο εισόδου της Τουρκίας στην Ένωση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε ξανά για «στρατηγική τύφλωση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού, εκεί που η χώρα του «αδικήθηκε», ενώ επιχείρησαν να τη «φυλακίσουν στα παράλιά της».

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, κατηγόρησε τη χώρα μας για «παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και για παράνομες δραστηριότητες στα νησιά τα τελευταία χρόνια» και την κάλεσε να αφήσει τις εντάσεις, ώστε να ξεκινήσει «μια νέα εποχή με τις διερευνητικές συζητήσεις, στις 25 Ιανουαρίου».

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της σε αυτά τα θέματα, καθώς και στο Κυπριακό. Φαίνεται πως ξέχασε τη δέσμευσή της στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το δημοψήφισμα και επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή, που είπε «όχι σε μια λύση για την Κύπρο» το 2004, η οποία θα περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους. Αντί να μιλάμε διαρκώς για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να βρούμε νέες εναλλακτικές».

«Θέλουμε επίσης να σκεφτούμε ξανά τις σχέσεις μας με τη Γαλλία και να ξεφύγουμε από τη γραμμή έντασης. Μοιραζόμαστε κοινά εδάφη με την Ευρώπη για 1.000 χρόνια. Είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς την ιστορία της Τουρκίας χωρίς την Ευρώπη και είναι αδύνατο να κατανοήσει κάποιος την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς την Τουρκία. Προσπαθούμε 60 χρόνια για πλήρη ένταξη και παρά τις αδικίες που έχουμε υποστεί, δεν τα παρατάμε», πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.