Προκαλεί ο Ερντογάν: Ζητάει λύση «win-win» για το φυσικό αέριο στην Κύπρο

44
Foreign Policy: Η Τουρκία διψά για πόλεμο με την Κύπρο

Διαπραγμάτευση για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ζητάει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας του για την ΑΟΖ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία και τη Σύνοδο του G20, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «στην περιοχή έχουν δικαιώματα η Τουρκία και η βόρεια Κύπρος».

«Όλο το λέω: η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μιλάει, είναι εγγυήτρια δύναμη, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και εμείς. Οσο για το θέμα των θαλασσών, στους πόρους που υπάρχουν εκεί έχουν ίσα δικαιώματα όσοι ζουν στην Κύπρο. Όμως, αν πείτε πως αυτό θα το κάνουμε υπό τον έλεγχο της νότιας Κύπρου, αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε.

Η νότια πλευρά με την βόρεια θα κάτσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τη διανομή, αν και δεν έχει βρεθεί κάτι. Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις. Εμείς ενεργοποιήσαμε τις γεωτρήσεις. Τώρα κατάλαβαν πως είμαστε σοβαροί. Βέβαια, εμείς ξέρουμε να μοιραστούμε. Η αρχή μας είναι το win-win», ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως είπε, η Τουρκία έχει δικαιώματα ως εγγυήτρια δύναμη. «Η Τουρκία έχει καθήκοντα ως εγγυήτρια δύναμη της βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που αυτή δεχθεί επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε «ακατανόητη» την σχετική απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Τι δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο «Σουλτάνος».