Προκαλεί ο Ντιμιτρόφ: Θα εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδόνες»

218

Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Οκτωβρίου, πρόκειται να ξεκινήσουν επισήμως στις Βρυξέλλες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια.

Ωστόσο, η κατάληξή τους εξαρτάται ευθέως από την έκβαση της συζήτησης στη Βουλή αναφορικά με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις συνταγματικές αλλαγές που αυτή συνεπάγεται.

«Όλα τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία. Πατώντας το κουμπί του «ναι», θα κάνουν τα τελευταία βήματα του 27χρονου μαραθωνίου της πατρίδας μας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον συντονιστή των διαπραγματεύσεων, Στέβο Πενταρόφσκι.

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποτελεί ένα σημαντικό προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη, την τόνωση των επενδύσεων, τις καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας και την ευημερία», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τον ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

«Θα κατοχυρώσουμε την ταυτότητά μας ως Μακεδόνες, μέσω της αναγνώρισης της μακεδονικής γλώσσας. Θα εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ ως Μακεδόνες και μαζί με όλους τους πολίτες, θα μοιραστούμε την τύχη της Μακεδονίας μας και θα ανοίξουμε τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει ότι «η εναλλακτική λύση είναι η αβεβαιότητα ή κάτι ακόμη χειρότερο».