Πρoκαλεί ο Ζάεφ: Η γλώσσα μας είναι «μακεδονική»

343
Ζάεφ: Η γλώσσα μας είναι «μακεδονική»

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στο σκοπιανό κοινοβούλιο, και απαντώντας στις αντιδράσεις της Σόφιας, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως η «μακεδονική» γλώσσα αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977 και αναμένει από την ευρωπαϊκή Βουλγαρία να την αποδεχθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η Βουλγαρία έχει θέσει διάφορες προϋποθέσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί και μία κοινή επιτροπή, η οποία καλείται να καταλήξει σε συμφωνία για όλα τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Μεταξύ των ενστάσεων της Σόφιας, είναι η αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας, προτιμώντας την ορολογία «επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε πως πιστεύει στην υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, δηλώνοντας την υποστήριξή του στο έργο της επιτροπής που συζητάει θέματα ιστορίας και βιβλίων με τη Σόφια.

«Η Επιτροπή μας είναι ειδική, αποτελείται από επαγγελματίες και σέβομαι αυτό που διαπραγματεύονται, την αγάπη που δείχνουν για τη χώρα τους, την ταυτότητά μας, τη «μακεδονική» γλώσσα. Μαθαίνω από αυτούς και πιστεύω ότι κατά την ανάπτυξη των στρατηγικών θα βρούμε μια λύση, όπως βρήκαμε μια αποδεκτή λύση για τις τέσσερις ιστορικές ημερομηνίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.