Προκλητικό μήνυμα Ακάρ: Μην τεστάρεστε την ισχύ μας, θα ξανακάνουμε ό,τι το 1974

105

Σε τελετή ορκομωσίας Τούρκων αξιωματικών όπου βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ξεπέρασε ακόμα και τον εαυτό του σε επίπεδο προκλητικότητας.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τη δραστηριότητα μας και δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματά μας. Αυτό το έχουμε πει σε όλο τον κόσμο. Μην τεστάρεστε την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος υπολογισμούς.

Στην Κύπρο η θέση μας είναι όπως ακριβώς το 1974. Ότι χρειάστηκε να κάνουμε τότε, μπορούμε να τα ξανακάνουμε αν χρειαστεί» είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Παραδόξως, αμέσως μετά έκανε λόγο για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρήνης...

Επισημαίνεται ότι σήμερα είναι εθνική γιορτή στην Τουρκία.

Νέα NAVTEX για τον «Πορθητή»

Την ίδια ώρα, σε νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η Τουρκία, η οποία αργά το βράδυ της Πέμπτης εξέδωσε Navtex, που αφορά το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή» και τίθεται σε ισχύ από τις 4 Σεπτεμβρίου, πυροδοτώντας νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το politis.com.cy, ο Πορθητής (Fatih) θα μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του σημείου που βρίσκεται τώρα. Η νέα γεώτρηση προβλέπεται να διαρκέσει από τις 4 Σεπτεμβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

Η Άγκυρα θέλει να στήσει πλατφόρμα εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, κατά τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε η ηγεσία των τουρκοκύπριων με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφασίστηκε πως απέναντι σε κάθε κυπριακή εξέδρα εξόρυξης στην ΑΟΖ της Κύπρου, να… τοποθετείται και μία τουρκική.

«Η Άγκυρα και το ψευδοκράτος αποφάσισαν να μην καταφύγουν στη χρήση βίας αλλά να υπερασπιστούν σθεναρά τις τουρκικές γεωτρήσεις ή τις έρευνες, ξεκαθαρίζοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα ότι αν κάποιος εγκαταστήσει μια εξέδρα σε αμφισβητούμενα ύδατα, στο οποίο χορηγήθηκαν άδειες ερευνών από το ψευδοκράτος, τότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί παράλληλα μια (τουρκική) εξέδρα σε κοντινή απόσταση και σύντομα "μπορεί να βρεθούμε χαιρετούμε ο ένας τον άλλο από τις χωριστές μας πλατφόρμες εξόρυξης», ανέφερε προ ημερών η τουρκική εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος, τονίζει πως «πρόκειται για μια επαναστατική και εκρηκτική αλλά και αποφασιστική προσέγγιση που αποδεικνύει ότι ούτε η Άγκυρα ούτε η Βόρεια Κύπρος θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο».