Προς νέα παράταση του lockdown - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες

197
Προς νέα παράταση του lockdown

Νέα παράταση κατά μία εβδομάδα ακόμα αναμένεται να πάρει το lockdown, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Όπως όλα δείχνουν το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μην αυξηθεί απότομα η κινητικότητα στους δρόμους, αλλά και σε όποια καταστήματα σταδιακά θα ανοίγουν.

“Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες, που φτάνει στο 90% στη Βόρεια Ελλάδα και το 80% στην Αττική, και αυτό φρενάρει την κατάσταση σε ό,τι αφορά το άνοιγμα”, ανέφερε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Σήμερα στις 11 το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον “οδικό χάρτη των γιορτών" και τα μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Ακόμα, θα ανακοινωθεί ποια καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν και ποια όχι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα δουλέψουν με click away.

Χθες, βέβαιος εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας πως «δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», ξορκίζοντας φαινόμενα συνωστισμού έξω από εμπορικά καταστήματα. «Δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrods» περιέγραψε ο κ. Πέτσας, μόνο που η λύση που εισηγούνται προς την κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι φτάνει τελικά μέχρι την εξώπορτα των καταστημάτων, δηλαδή το click away.

Λύσεις Γαλλίας, δηλαδή σκλήρυνση των περιοριστικών μέτρων απέναντι στις σκηνές Αγγλίας, αυτές του συνωστισμού έξω από το πολυκατάστημα Harrods, προκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι, τραβώντας χθες στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψής τους χειρόφρενο στο λιανεμπόριο.

Μολονότι το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθούσε προβληματισμένο τον εξαιρετικά αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, κάνοντας σχέδια για κλιμακωτό ή οριζόντιο (αλλά λίγο αργότερα) άνοιγμα της αγοράς, τα σχέδια αυτά ξαναέβαλαν χθες στο κυβερνητικό συρτάρι οι ειδικοί.

Οι τελευταίοι, εμφανώς ανήσυχοι από την μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά κυρίως λόγω της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, όπου τυχόν φαινόμενα καταναλωτικής υστερίας θα εκτόξευαν κατακόρυφα των αριθμό των νέων ασθενών και των διασωληνωμένων, απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής στην αγοραστική κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν χθες σε μια συντηρητική λύση, δηλαδή:

· να επαναλειτουργήσουν πρώτα κομμωτήρια και κουρεία -πιθανόν στις 14 Δεκεμβρίου, κατόπιν ραντεβού και με ωράριο που θα ξεκινά από τις 7 το πρωί, όπως δηλαδή συνέβη στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τηρώντας την αναλογία τετραγωνικών ανά πελάτη.

· να ανοίξουν τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία – πιθανόν στις 14 Δεκεμβρίου, τηρώντας την αναλογία τετραγωνικών ανά πελάτη.

· να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με το σύστημα click away, δηλαδή με παραλαβή του εμπορεύματος στην είσοδο του καταστήματος από τον πελάτη, κατόπιν ηλεκτρονικής παραγγελίας.

Οδηγίες και διευκρινήσεις αναφορικά με τον οδικό χάρτη προς τα Χριστούγεννα με ορίζοντα ως τις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να δώσουν σήμερα στις 11 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χαράσσοντας τη συλλογική πορεία προς τα Χριστούγεννα.

Σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Επιπλέον, ανοιχτά μπορούν να μείνουν μεθαύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, η λειτουργία τους, ωστόσο είναι προαιρετική, όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες λόγω της επανεκκίνησης της αγοράς, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδιο για την μετάθεση της απαγόρευσης αργότερα από το ισχύον πλαίσιο, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο χρόνο στους εργαζόμενους, αλλά και τους πελάτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους μετά τις αγορές.

Χαλαρότερο αναμένεται το ωράριο κυκλοφορίας (ή ακόμη σε αναστολή) την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οικογένειες για τη σύναξη γύρω από το γιορτινό τραπέζι, στο οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τους 9 οι συνδαιτημόνες. Επιπλέον, σε ισχύ θα παραμείνει όλη τη διάρκεια των γιορτών η απαγόρευση από νομό σε νομό, προς αποφυγή κύματος εκδρομέων.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Με επιστολές επικοινωνούν το αίτημά τους για το άνοιγμα των λατρευτικών χώρων και οι ιεράρχες, καθώς μετά τα 180 χριστιανικά σωματεία από όλη τη χώρα, κοινωνό της επιθυμίας τους για το άνοιγμα των ναών έκαναν τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ώστε να πραγματοποιηθούν παρουσία ποιμνίου οι εορταστικές ακολουθίες. Απέναντι στην ένταση της προσπάθειας, «είναι προφανές ότι και η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες.

Καταλαβαίνω ότι τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια είναι πολύ μεγάλες γιορτές τους Χριστιανισμού, σε γενικές γραμμές θα ήθελα να εξάρω τη στάση της εκκλησίας που μέχρι στιγμής με μικρές εξαιρέσεις μεμονωμένες, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αισθάνομαι ότι θα υπάρξει ένας σοβαρός αυτοπεριορισμός και τώρα» δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας το στίγμα από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου.

Η επικοινωνία, άλλωστε, του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αποτυπώνει την κοινή βούληση για επιστροφή στην εκκλησιαστική ζωή, αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των παρισταμένων, με την αναλογία να διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, είτε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. είτε ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και σε κάθε περίπτωση να μην γίνεται υπέρβαση της παρουσίας μέχρι 50 ατόμων στον ίδιο χώρο.