Προσφυγικό:Νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης από Γερμανό πρέσβη και ξένα ΜΜΕ

120

Αιχμές για τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα αφήνει ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Γενς Πλότνερ.

Ο Γερμανός πρέσβης διατυπώνει σοβαρές αιχμές τόσο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όσο και αναφορικά με την αργή και προβληματική διαδικασία παροχής ασύλου σε όσους πρόσφυγες το δικαιούνται, παρά την οικονονομική στήριξη και τη βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό που που έχει λάβει η χώρα μας.

Μιλώντας στην «Griechenland Zeitung», τη γερμανόφωνη εφημερίδα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ο Γερμανός πρεσβευτής, ανήμερα της εθνικής εορτής της επανένωσης της Γερμανίας, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση στα κέντρα υποδοχής της Ελλάδας ενώ τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να αντιστραφούν.

«Τα τελευταία τρία χρόνια η Γερμανία έχει δώσει συνολικά 17 εκατομμύρια ευρώ σε διμερή στήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισεκατομμύρια.

Συνεπώς δεν υπάρχει έλλειψη οικονομικής στήριξης. Επιπλέον, βοηθούμε συνεχώς την Ελλάδα με 71 αστυνομικούς και με 50 ακόμα άτομα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση.

Η κατάσταση στα περισσότερα hotspots είναι πολύ δύσκολη και η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής αίτησης ασύλου είναι υπερβολικά αργή. Έχουμε εντατικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα θέματα αυτά στο πλαίσιο του διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενς Πλότνερ.

Τα σχόλια αυτά του Γερμανού πρεσβευτή έρχονται τη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως στη Λέσβο και τη Σάμο.

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται και στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών, καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

“Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αντιστραφούν”

Αναφορικά με την κατάσταση και την πορεία της ελληνική οικονομίας ο Γενς Πλότνερ υπογραμμίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια ήταν ένα «ορόσημο» και όχι η «γραμμή τερματισμού» για την οικονομική κρίση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές αρχές σχετικά με μια πιθανή αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον Γενς Πλότνερ η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι καλύτερη, η ανεργία παρόλο που εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλή έπεσε κάτω από το 20%, ενώ αυξάνονται και οι εξαγωγές. «Παράλληλα συνειδητοποιώ ότι για πολλές ελληνικές οικογένειες, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν φαίνεται ακόμα στην "πραγματική ζωή".

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σκόπιμα μίλησα για ένα "ορόσημο" και όχι για τη "γραμμή τερματισμού". Επειδή όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να χτίζει σε όσα έχει επιτύχει . Και πάνω απ 'όλα, οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να αντιστραφούν», υπογραμμίζει ο Γερμανός πρεσβευτής.

Ρεπορτάζ - “φωτιά” των New York Times: Διαπομπεύει την Ελλάδα για την Μόρια

Συνεχίζονται τα εκτενή ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης τα οποία περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hotspots των νησιών του Αιγαίου.

Σε δημοσίευμα που φιλοξενούν σήμερα οι New York Times, παρουσιάζεται η κατάσταση στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια, με συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν εκεί. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως οι απόπειρες αυτοκτονίας, λόγω των άθλιων συνθηκών επιβίωσης, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός αφγανού αγρότη που έφθασε στη Λέσβο τον Ιούνιο με τη γυναίκα του και τα τρία μικρά παιδιά τους. Όπως λέει ο 34χρονος, το σπίτι τους καταστράφηκε στις μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του στρατού. Τώρα, η πενταμελής οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα αντίσκηνο για δύο άτομα.

Η τυπική ημέρα της οικογένειας ξεκινά στις 4 π.μ., όταν ο κ. Ασράφι πηγαίνει στην ουρά για νερό και ψωμί που σερβίρεται συνήθως τέσσερις ώρες αργότερα στις 8 το πρωί. Περίπου στις 9:30 π.μ., πηγαίνει ξανά στην ουρά για μεσημεριανό γεύμα, στο οποίο τείνει να φτάσει μετά από άλλες τέσσερις ώρες αναμονής. Δύο ώρες αργότερα, προσέρχεται σε μια άλλη ουρά 4 ωρών για το δείπνο.

Τις μέρες που χρειάζεται να πάει για επίσημα έγγραφα ή να επισκεφτεί τον γιατρό – η τρίχρονη κόρη του νοσηλεύτηκε πρόσφατα με σκωληκοειδίτιδα – μερικές φορές πρέπει να παραλείπει τα γεύματα εντελώς, ή να βασίζεται σε υπολείμματα άλλων Αφγανών.

«Πριν, σκεφτόμουν ότι η Ελλάδα θα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ζήσω», δήλωσε ο κ. Ασράφι. «Τώρα νιώθω ότι θα ήταν καλύτερο να πνιγώ ενώ διέσχιζα τη θάλασσα».

«Είναι πολύ τραυματικά»

Ο 31χρονος Μάικλ Τάμπα «επέζησε τα βασανιστήρια στο Κονγκό και ένα ταξίδι από την Τουρκία. Πρώην πολιτικός κρατούμενος από το Κονγκό πλησίασε τον θάνατο μόνο αφού υποτίθεται ότι βρήκε καταφύγιο στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Ευρώπης.

Κολλημένος για μήνες στον καταυλισμό της ελληνικής Λέσβου, ο κ. Τάμπα προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας ένα μπουκάλι λευκαντικό. Η σκανδάλη: ο ίδιος ο καταυλισμός της Μόρια.

«Έντεκα μήνες στη Μόρια, Μόρια, Μόρια» δήλωσε ο κ. Τάμπα, ο οποίος επέζησε αφού έσπευσαν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. «Είναι πολύ τραυματικά».

Η έρευνα για τα κονδύλια

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι συνθήκες έχουν πυροδοτήσει κατηγορίες ότι ο καταυλισμός έχει αφεθεί σε αυτή την κατάσταση για να αποτρέψει τη μετανάστευση και ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχονται για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο έχουν καταχραστεί. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως ξεκινάει έρευνα.

Στο ζενίθ της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης το 2015, η Μόρια ήταν απλώς ένας σταθμός, καθώς δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο – πολλοί πολέμιοι που εγκαταλείπουν τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν – σταματούσαν στην περιοχή έχοντας προορισμό τη βόρεια Ευρώπη. Τότε, οι αριθμοί ήταν τόσο μεγάλοι, οι μετανάστες ουσιαστικά ήταν περαστικοί.

Σταδιακά, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης κλείνοντας τα εσωτερικά σύνορα και οικοδομώντας καταυλισμούς στην περιφέρεια του μπλοκ σε μέρη όπως η Λέσβος, όπου έφτασαν πολλοί πρόσφυγες. Τώρα είναι κολλημένοι εδώ.

Σήμερα, η Μόρια είναι το πιο ορατό σύμβολο της σκλήρυνσης της ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στους μετανάστες – η οποία έχει μειώσει δραστικά τη μη εξουσιοδοτημένη μετανάστευση, αλλά σε αυτό που οι κριτικοί βλέπουν ως βαθύ ηθικό και ανθρωπιστικό κόστος.

Guardian: Στη Μόρια βρήκαμε μια κόλαση για τα παιδιά

Μετά τους New York Times και ο Guardian περιγράφει το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατεί στη Μόρια. Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνεται στα 3.000 παιδιά που ζουν στον καταυλισμό κάνοντας λόγια για ένα «βαθύ τραύμα» που έχουν υποστεί.

Με τίτλο «Βρήκαμε την κόλαση: το τραύμα είναι βαθύ για τα παιδιά στο κέντρο της Μόριας», το άρθρο του Guardian αναφέρει ότι η ζωή στη Μόρια είναι μια καθημερινή μάχη για τους επιζώντες, με διενέξεις που συχνά εξελίσσονται σε συμπλοκές ανάμεσα στις διάφορες εθνικές ομάδες για κάτι τόσο απλό όσο ένα γεύμα. Επίσης η βρετανική εφημερίδα σημειώνει τις πληροφορίες από διάφορες οργανώσεις για συμμορίες βιάζουν γυναίκες μέσα στις τουαλέτες

«Περίπου 3.000 ανήλικοι ζουν στον καταυλισμό, τον οποίο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν ως ένα τεράστιο υπαίθριο “ψυχικό άσυλο”, λόγω του υπερπληθυσμού και των άθλιων υγειονομικών συνθηκών. Την περασμένη Τρίτη, ένας έφηβος προσπάθησε να κρεμαστεί. Τον Αύγουστο ένα 10χρονο αγόρι απέτυχε να αυτοκτονήσει», επισημαίνει ο συντάκτης

Ο Guardian τονίζει ότι στη Μόρια διαμένουν 9.000 άτομα, αν και το κέντρο έχει χωρητικότητα μόλις για το ένα τρίτο του πληθυσμού. «Οι μετανάστες ζουν σε ομάδες που ξεπερνούν τα 30 άτομα, σε σκηνές ή σε κοντέινερς που απέχουν μεταξύ τους μόλις μερικά εκατοστά. Τα σκουπίδια είναι διάσπαρτα παντού και καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική», προσθέτει.

Η Λούκα Φοντάνα, συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, δηλώνει στον Guardian ότι αν και η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που βρίσκονται στη Μόρια έχουν υποστεί τραυματική εμπειρία, η κατάσταση στον καταυλισμό επιδεινώνει το τραύμα τους.

«Έχω δουλέψει σε καταυλισμούς με άτομα με Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και την Γουινέα, όμως σας εγγυώμαι ότι αυτή είναι η χειρότερη κατάσταση που έχω δει», υποστηρίζει η Λούκα Φοντάνα.