Πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ από τη γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων στη Google

34
1998: Ιδρύεται η Google από τους φοιτητές του πανεπιστημίου Στάνφορντ, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.

Η γαλλική Αρχή για την προστασία δεδομένων (CNIL) επέβαλε σήμερα πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ στη Google για παραβίαση των κανόνων προστασίας των δεδομένων και του απορρήτου στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αμερικανική εταιρεία και το πρώτο που επιβάλλεται σε έναν κολοσσό του διαδικτύου από ρυθμιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η CNIL ανέφερε ότι από τη μεγαλύτερη παγκόσμια μηχανή αναζήτησης λείπουν η διαφάνεια και η σαφήνεια στον τρόπο που ενημερώνει τους χρήστες για το χειρισμό των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ αποτυγχάνει να εξασφαλίζει τη συγκατάθεσή τους σε προσωποποιημένες διαφημίσεις.

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΚΠΔ), που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο, αποτελεί τη μεταρρύθμιση νομοθεσίας σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα και δίνει στις ρυθμιστικές Αρχές την εξουσία να επιβάλουν πρόστιμα ύψους μέχρι και 4% του κύκλου εργασιών των εταιρειών.

«Το ποσό που αποφασίστηκε και η δημοσιοποίηση του προστίμου δικαιολογούνται από τη σοβαρότητα των παραβάσεων που παρατηρήθηκαν αναφορικά με τις βασικές αρχές του ΓΚΠΔ: διαφάνεια, πληροφορία και συγκατάθεση», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της CNIL.

Η Google εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι οι άνθρωποι «αναμένουν υψηλές προδιαγραφές διαφάνειας και ελέγχου από εμάς».

«Είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες και στις προϋποθέσεις συναίνεσης της ΓΚΠΔ», τόνισε ο αμερικανικός κολοσσός, προσθέτοντας ότι εξετάζει τα επόμενά του βήματα.

Η γαλλική αρχή, που είναι γνωστή για την αυστηρή ανάγνωσή της σε κανόνες προστασίας του απορρήτου και της στάσης της υπέρ μιας αυστηρής αντιμετώπισης των αμερικανικών εταιρειών υπηρεσιών διαδικτύου, καταγράφει ρεκόρ με αυτό το πρόστιμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ