Πρόταση Μομφής από τη ΝΔ- Σύγκρουση στη Βουλή για τις «Πρέσπες», οι «πρόθυμοι» και οι κωλοτούμπες της τελευταίας στιγμής

46

Αυτό ήταν λοιπόν! Σήμερα το πρωί, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας τίθεται η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ όπως όλα δείχνουν η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε και από την αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη προς τους βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη:

«Όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την συνείδησή τους και υπόλογοι στην ιστορία». Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στην ΠΓΔΜ είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει μια εθνική γραμμή δεκαετιών.

Αξιωματούχοι της ΝΔ, ήδη από την προκαταρκτική συζήτηση που έγινε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έθεσαν δύο προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που είναι:

-Πρώτον, να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία αναθεώρησης, και
-Δεύτερον, να δημοσιοποιηθεί η πολυσέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο και τις βαριές καταγγελίες για χρηματισμούς που είχε κάνει ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Η Πρόταση Δυσπιστίας από την ΝΔ

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έτοιμη την Πρόταση Μομφής στο φάκελο με τον οποίο θα προσέλθει στη Βουλή, αφού δεσμεύτηκε ότι η Νέα Δημοκρατία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά της πρότασης δυσπιστίας, η οποία, εφόσον, εν τέλει, αποφασιστεί θα κατατεθεί λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης.

Με στόχο, εκτός των άλλων, να παραταθεί το πολιτικό σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση για δύο ή τρεις ακόμη ημέρες, αφού, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, διακόπτονται οι κοινοβουλευτικές εργασίες και μεσολαβήσει η συζήτηση για τη «μομφή».

Στα «υπέρ» της μομφής είναι ότι η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δείξει πως εννοεί αυτά που λέει όταν δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία.

Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Ωστόσο, με βάση τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.

Παρ' όλα αυτά, οι 151 βουλευτές που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον κράτησαν στη θέση του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενδέχεται να μη λειτουργήσουν στη ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ως ενιαία και ομοιογενής ομάδα. Πιο συγκεκριμένα την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα υπερψήφισαν:

1. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 145 βουλευτές.

2. Οι τέσσερις βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, οι δύο εκ των οποίων διαγράφηκαν από τον Πάνο Καμμένο. Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη ΚόκΚαλη και τον Κώστα Ζουράρι.

3. Η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, η οποία ήδη αποτελούσε μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

4. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, προερχόμενος από το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους παραπάνω θα υπάρξουν στη ψηφοφορία της Πέμπτης δύο ή ακόμα και τρεις διαρροές. Σίγουροι μέχρι στιγμής ότι θα καταψηφίσουν εμφανίζονται με δημόσιες τοποθετήσεις τους ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης. Ταυτόχρονα μυστήριο καλύπτει την επιλογή της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να μην στηρίξει την συμφωνία, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Παρότι λοιπόν κανείς δε δικαιούται να είναι σίγουρος για τίποτα, ειδικά σε μία περίοδο που η «κωλοτούμπα» τείνει να γίνει αγαπημένη συνήθεια για πολλούς από τους 300 του κοινοβουλίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι 151 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης τελικά να γίνουν 148.

Ως προς τα διαδικαστικά, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη που πλέον δεν περιλαμβάνει την Κ.Ο. του Ποταμιού. Στη συζήτηση πάντως που θα γίνει στην Ολομέλεια θα λάβει το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γείτονος και η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά.

Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ωστόσο έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσης τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.