Πρώτη εργάσιμη μέρα με τo lockdown: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους και τα σχολεία - Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

381

Πρώτη εργάσιμη ημέρα είναι η σημερινή μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown λόγω της "έκρηξης" των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σε τρεις βάρδιες θα φτάνουν στο εξής στα γραφεία τους και οι υπάλληλοι του δημοσίου που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τηλε-εργασίας, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική σε ποσοστό 50% στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Αναφορικά με τη λειτουργία του τελευταίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος προβλέπεται ότι:

· Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται ηλεκτρονικά ή με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

· Ευνοείται η τηλεργασία «στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», ενώ και οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

· Στις υπηρεσίες που απαιτείται φυσική παρουσία των υπαλλήλων η προσέλευση θα γίνεται σε τρεις βάρδιες (07.00 - 15:00, 08:00 - 16:00, 09.00 - 17:00) και θα ισχύουν οι αποστάσεις 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

· Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδιά στο γυμνάσιο έχουν δικαίωμα εναλλακτικού ωραρίου, μειωμένης βάρδιας κατά 25% ή άδειας ειδικού σκοπού.

· Όσοι ανήκουν ή έχουν παιδιά που ανήκουν, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, όπου είναι εφικτό, αλλά δικαιολογείται η παραμονή τους στο σπίτι.

Ποιες βεβαιώσεις μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για την μετακίνησή τους

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ καλεί τους εργοδότες να παρέχουν στους εργαζόμενους την φόρμα- έντυπο που θα εκτυπώνεται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καθώς το χειρόγραφο έντυπο από το forma.gov.gr προβλέπεται για άλλες χρήσεις όπως είναι η εργασία με εργόσημο.

Ειδικότερα για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τη μετάβαση στην εργασία, οι εργαζόμενοι πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άλλο έγγραφο νόμιμης διαμονής, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α) για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκδίδεται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και χορηγείται από τον εργοδότη τους το αργότερο πριν από τη μετακίνησή τους.

Η βεβαίωση κίνησης ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του και μπορεί να ισχύσει για χρονικό διάστημα έως δεκατεσσάρων (14) ημερών.

Λόγω της υποχρέωσης αναγγελίας κατ’εξοχήν των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και της υποχρεωτικής τήρησης των όρων τους, οι εργοδότες οφείλουν να χορηγήσουν χωρίς εμπόδια τη βεβαίωση κίνησης τύπου Α των εργαζομένων από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ και όχι τη χειρόγραφη βεβαίωση, που βρίσκεται αναρτημένη στο από το forma.gov.gr, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που δεν υπάρχει (εάν και θα έπρεπε) δήλωση της εργασίας (πχ απασχόληση με εργόσημο ή απασχόληση κατόχων Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, λόγω μη ύπαρξης ειδικής καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ).

Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι πολλοί εργαζόμενοι υφίστανται πιέσεις να μετακινηθούν με χειρόγραφες βεβαιώσεις για την παροχή εργασίας σε περιπτώσεις που πχ έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, ή δεν έχει αναγγελθεί νόμιμα η εργασία τους. Η ΓΣΕΕ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σαφείς οδηγίες για τις κατ’εξαίρεση περιπτώσεις χρήσης χειρόγραφης βεβαίωσης, τονίζοντας την υποχρεωτική έκδοση των βεβαιώσεων κίνησης των εργαζομένων μόνο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η Συνομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στην ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ).

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Αποδεκτή κρίνεται κάθε μετακίνηση (με τη χρήση σχετικής βεβαίωσης ή sms), δηλαδή για λόγους:

· εργασίας,

· μετάβασης στο σχολείο,

· υγείας,

· μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα,

· μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα,

· κίνησης για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο,

· κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του Δήμου

· έκτακτης ανάγκης υγείας,

Αντίθετα, τις βραδινές ώρες οι μετακινήσεις επιτρέπονται για:

· λόγους εργασίας,

· έκτακτης ανάγκης υγείας,

· σωματικής άθλησης κοντά στην οικία και κίνηση με κατοικίδιο επίσης σε κοντινή απόσταση από την οικία.

Ως προς την μετάβαση στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο και την άδεια μετάβασης στη δουλειά τους, της οποίας το υπόδειγμα είναι διαθέσιμο από πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ χορηγείται από τον ιδιοκτήτη. Αν υπάρξει οποιαδήποτε επιπλοκή, τότε θα ισχύσει βεβαίωση κυκλοφορίας του εργαζόμενου, η οποία είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

Για μετακινήσεις στη διάρκεια της ημέρας, δηλαδή από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος - sms στο 13033, το οποίο πρέπει να είναι της μορφής:

Χ [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ:

1 Για μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ).

3 Για μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στον κωδικό αυτό εντάσσονται και οι νομικές και δικαστικές υπηρεσίες. Ειδικότερα επιτρέπονται:

· η μετάβαση σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος, κατηγορούμενος, σύμφωνα με σχετική κλήση ή βεβαίωση δικηγόρου.

· η μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση, με βάση βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, εάν υπάρχει.

· άλλη μετακίνηση σε δικαστική Αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο, με βάση σχετικά δικαιολογητικά.

· οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών, εφόσον συνοδεύονται από τη σχετική φόρμα που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας μπορούν να κινούνται και εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας.

4 Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Για μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Ειδικά για τις βραδινές ώρες, δηλαδή το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις:

· για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS],

· υγείας [SMS - Επιλογή 1]

· και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS - Επιλογή 6].

Επιπλέον, απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός του ίδιου Νομού ή Περιφερειακής Ενότητας, με κλιμάκια της ΕΛΑΣ να έχουν εγκατασταθεί από το περασμένο Σάββατο σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου.

Τι ισχύει με τις πτήσεις

Αντίθετα, από σήμερα επιτρέπεται η αεροπορική μετάβαση εκτός νομού, μόνο για επαγγελματικά ταξίδια, για επιστροφή στην μόνιμη κατοικία ή για λόγους υγείας, ενώ οι επιβάτες θα πρέπει να διαθέτουν τη σχετική βεβαίωση που θα περιγράφει τον λόγο της μετακίνησής τους.

Σύμφωνα, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Aegean Airlines, από αύριο επανεντάσσονται στο δίκτυο εσωτερικού και οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω των τοπικών περιοριστικών μέτρων ήδη από τις 2 Νοεμβρίου.

Ακό,α, από αύριο και στο εξής στις πτήσεις εξωτερικού, όλοι οι εισερχόμενοι και οι εξερχόμενοι επιβάτες, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το PLF έντυπο (Passenger Locator Form) μέχρι και την προηγούμενη μέρα από την πτήση αναχώρησή τους, ενώ από μεθαύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου όλοι οι εισερχόμενοι επιβάτες στην χώρα θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό αποτέλεσμα σε PCR COVID-19 τεστ, το οποίο θα έχουν πραγματοποιήσει έως και 72 ώρες πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

Ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα, κανονικά λειτουργούν:

· Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) παραμένουν ανοιχτά στο κανονικό τους ωράριο. Μοναδική εξαίρεση η Κυριακή 15 Νοεμβρίου, οπότε οι Υπεραγορές τροφίμων (super markets) καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

· Καθαριστήρια

· Περίπτερα (24ώρο)

· Φαρμακεία

· Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον

· Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών

· Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής

· Pet shops

· Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

· Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

· Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ

· οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό. Ωστόσο, κλειστή παραμένει συνολικά η εστίαση.

· Στο ίδιο διάστημα θα λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές, αλλά με πρόσθετα μέτρα, δηλαδή με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.

Τηλεκπαίδευση για Γυμνάσια και Λύκεια

Πρεμιέρα κάνει σήμερα και η τηλε-εκπαίδευση, καθώς με εξ’ αποστάσεως διδασκαλία θα λειτουργήσουν σήμερα στις 8:00 τα Λύκεια και στις 8:30 τα Γυμνάσια όλης της χώρας, με τη διάρκεια της κάθε διδακτικής ώρας να διαμορφώνεται στα 40 λεπτά.

Αναλυτικά, το ωρολόγιο πρόγραμμα:

ΩΡΑΡΙΟ ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Ώρα διδασκαλίας Από- Έως

1η 8:00 8:40

2η 8:50 9:30

3η 9:40 10:20

4η 10:30 11:10

5η 11:20 12:00

6η 12:10 12:50

7η 13:00 13:40

ΩΡΑΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Ώρα διδασκαλίας Από- Έως

1η 8:30 9:10

2η 9:20 10:00

3η 10:10 10:50

4η 11:00 11:40

5η 11:50 12:30

6η 12:40 13:20

7η 13:30 14:10