Προβληματισμός και ανησυχία: Καταγράφηκαν ασυνήθιστα ποσοστά ραδιενέργειας

378

Ασυνήθιστο περιστατικό προβλημάτισε τις Αρχές, όταν στη βόρεια Ευρώπη εντοπίστηκε ραδιενέργεια στα τέλη Ιουνίου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) συνέδεσε αυτό το ασυνήθιστο φαινόμενο με τη λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα. Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόσθεσε πως το ρωσικό σύστημα παρακολούθησης της ραδιενέργειας δεν έχει καταγράψει κανένα περιστατικό.

«Η Ρωσία έχει ένα μάλλον προηγμένο σύστημα παρακολούθησης και δεν καταγράφηκε κανένα έκτακτο περιστατικό», δήλωσε την Παρασκευή ο Πεσκόφ, ενώ σημείωσε ότι δεν συνέβη τίποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανησυχία του Κρεμλίνου.

Οι σκανδιναβικές χώρες πάντως επισήμαναν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου άνοδο ραδιενέργειας μη στρατιωτικής προέλευσης, η οποία καταγράφηκε και από άλλα ινστιτούτα.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η IAEA, αυτά τα ασυνήθιστα επίπεδα «συνδέονταν πιθανόν με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σε λειτουργία ή σε φάση συντήρησης, όταν μπορεί να παραχθούν πολύ ασθενείς ραδιενεργές εκπομπές».

Επιβεβαιώνοντας πως οι εκπομπές αυτές δεν δημιουργούν «κανέναν κίνδυνο για τους ανθρώπους ούτε για το περιβάλλον», ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ πρόσθεσε πως δεν μπορεί ακόμη να προσδιορίσει πού βρισκόταν αυτός ο αντιδραστήρας.

Η IAEA ήρθε σε επαφή με περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Λετονία, οι οποίες δεν γνωστοποίησαν κανένα ιδιαίτερο πυρηνικό περιστατικό.

Η πιθανή ζώνη της πηγής περιλαμβάνει χονδρικά το νότιο τρίτο της Σουηδίας, το νότιο μισό της Φινλανδίας, την Εσθονία, τη Λετονία, καθώς και μια ευρεία ζώνη που περιλαμβάνει τα βορειοδυτικά σύνορα της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης.

Η IAEA θεωρεί επίσης «λίγο πιθανό» η πηγή της ραδιενέργειας «να συνδέεται με κάποιο εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων, με μια πισίνα χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων ή με τη χρήση ακτίνων στη βιομηχανία ή την ιατρική».