Πρύτανης ΕΚΠΑ: Καθοριστικές οι επόμενες 2-3 εβδομάδες για την Ελλάδα

106
Κορωνοϊός: Ακόμη 36 θάνατοι στη Γερμανία

Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες κρίνονται καθοριστικές για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκτιμά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Στο ενημερωτικό δελτίο για τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό, ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει «την ανάγκη εντατικοποίησης των διαγνωστικών ελέγχων, ώστε να καταγραφούν όσα περιστατικά γίνεται περισσότερο, με δεδομένο ότι τα μη καταγεγραμμένα περιστατικά αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική πηγή διασποράς του νέου κορωνοϊού».

Τονίζει επίσης, την αναγκαιότητα να είμαστε όλοι συνεπείς στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας. Η καθυστερημένη εφαρμογή τους, υπογραμμίζει, μπορεί να μειώσει τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο της αλυσίδας μετάδοσης.

«Αποτελεί γεγονός ότι πλέον η πλήρης αναχαίτιση της πανδημίας αποτελεί ουτοπία. Ο σκοπός είναι να επιβραδύνουμε σημαντικά την πορεία της, ώστε να αναβάλουμε την έξαρση, δηλαδή το μέγιστο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα, και τα νέα κρούσματα να διασπαρούν στο χρόνο "flattening of the epidemic curve"», επισημαίνει ο κ.Δημόπουλος.

Προσθέτει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας και υποστήριξης των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και εντατικής υποστήριξης.