Ψάχνουν ίχνη τζιχαντιστών και στην Ελλάδα

104
Ψάχνουν ίχνη τζιχαντιστών και στην Ελλάδα

Έντονο παρασκήνιο με τις παρακολουθήσεις από την Αστυνομία και την ΕΥΠ περίπου 3.000 - 4.000 μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που επιστρέφουν τους τελευταίους μήνες από τη Μέση Ανατολή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε εξέλιξη.

Πρόκειται για άγνωστες έρευνες που πραγματοποιούν, με κάθε μυστικότητα κααι αυτή την περίοδο, οι ελληνικές Αρχές, έπειτα από σχετικά αιτήματα από ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βρεθούν τα ίχνη, ίσως και στην Ελλάδα, τζιχαντιστών που έχουν εξαφανισθεί από προσώπου γης.

Πληροφορίες που επικαλούνται “Τα Νέα” αναφέρουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς έχει εντοπιστεί σε ελληνικό έδαφος και οι περισσότεροι οργανώνουν τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε έναν κύκλο ερευνών που δεν δημοσιοποιείται.

Με στελέχη των Αρχών Ασφαλείας να αποδίδουν εκεί ένα μεγάλο μέρος από την έξαρση των τηλεφωνικών υποκλοπών από την Αστυνομίας και την ΕΥΠ τον τελευταίο χρόνο, που ξεπέρασε το 40% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 οι διωκτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ειδοποιούσαν ότι η πτώση της πόλης Ράκα στη Συρία θα οδηγούσε στη μαζική επιστροφή τουλάχιστον 3.000 - 4.000 μαχητών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που παρέμεναν στο πολεμικό μέτωπο.

Μία από τις δύο βασικές πύλες εισόδου τους θα είναι κυρίως πάλι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η περιοχή του Έβρου όπως και άλλα σημεία της ενδοχώρας.

Έκθεση της Αστυνομίας έδειξε ότι το 2018 υπήρξαν στην Ελλάδα 951 παρακολουθήσεις υπόπτων ύστερα από εντολές ξένων διωκτικών υπηρεσιών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν υπόπτους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.