Ψηφίστηκε εν μέσω θύελλας το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ

46
Ψήφος Εμπιστοσύνης: Αύριο στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η συζήτηση

Μετά από μία ακόμη περιπετειώδη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση ήταν αυτή που αμφισβήτησε την πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο, στην ονομαστική που ακολούθησε απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα δύο άρθρα -αυτά τα οποία καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ- να περάσουν με 150 “ναι” και χάρη στην απουσία των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα επί της αρχής 153 βουλευτές ψήφισαν “ναι”, 124 “όχι” ενώ δύο ψήφισαν “παρών”.

Ωστόσο, στα επίμαχα άρθρα στα οποία διαφωνούσαν οι ΑΝΕΛ, στο άρθρο 19 και στο 120 τα “ναι” ήταν ακριβώς 150, ωστόσο οι απουσίες της αντιπολίτευσης είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μόλις 129 όχι και 1 “παρών” και έτσι τα άρθρα να υπερψηφιστούν.

Μετά από την ένταση εγκρίθηκε ο διορισμός του προέδρου της ΑΔΙΠ

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε, από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ο διορισμός του καθηγητή Παντελή Κυπριανού στη θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), υπό τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας τόσο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όσο και για την επιλογή του προσώπου.

Η υποψηφιότητα του κ. Κυπριανού για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ, μετά από εισήγηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, έλαβε 10 θετικές ψήφους, σε σύνολο 21 παρόντων βουλευτών, 6 αρνητικές ψήφους και 5 "παρών".

Η Νέα Δημοκρατία, διά του αντιπροέδρου της, Κωστή Χατζηδάκη και της τομεάρχη Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, έθεσε πολιτικό θέμα αλλά και ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης, δεδομένου ότι, όπως είπαν, οι θετικές ψήφοι που έλαβε ο Παντελής Κυπριανού είναι λιγότερες στο σύνολο των ψηφισάντων-παρόντων βουλευτών.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής ΔΕΚΟ, αρμόδιας για την έγκριση των διορισμών, παρέπεμψε στο άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο -όπως ανέφερε- ορίζει σαφώς ότι προσμετρώνται μόνο οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι, σημειώνοντας ότι όλα τα άλλα αποτελούν ηθικο-πολιτικές ερμηνείες και απόψεις.

Σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, η ψηφοφορία διεξάγεται με βάση τον αριθμό των παρόντων βουλευτών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση ήταν 21 και εξ αυτών η μειοψηφία των 10 ψήφισε υπέρ του διορισμού, ενώ οι 11 τοποθετήθηκαν είτε αρνητικά είτε με το "παρών".

Σημειώνεται, ότι υπέρ του διορισμού του Παντελή Κυπριανού ψήφισαν οι 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Επιτροπής, κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής και "παρών" οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης.

Εξάλλου, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι για πρώτη φορά γίνεται εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής αξιολογική εκτίμηση για τις ψήφους των βουλευτών που τοποθετήθηκαν με το "παρών".

Ακόμα, η τομεάρχης Παιδείας υποστήριξε ότι είναι η πρώτη καταγραφή έλλειψης πλειοψηφίας της κυβέρνησης σε Επιτροπή και επισήμανε ότι πρόκειται για μείζον πολιτικό θέμα, καθώς πλέον -όπως είπε- φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση δεν έχει ουσιαστική αλλά ευκαιριακή πλειοψηφία.

"Βεβαίως η Επιτροπή εκφράζει γνώμη, ωστόσο προκύπτει πολιτικό ζήτημα, καθώς ο διορισμός δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής" δήλωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Η Νίκη Κεραμέως έθεσε και ζήτημα ουσίας του διορισμού καθώς -όπως σημείωσε- πρωτοφανώς για τη θέση προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής επιλέγεται ένας προσωπικός σύμβουλος του υπουργού.

Και ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπουργός θα επιμείνει στον διορισμό υποψηφίου που δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Επιτροπής.