Ψήφος Αποδήμων: Το ΚΚΕ φέρεται να αίρει τις ενστάσεις

277
Κουτσούμπας: «Tο νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό με μεγαλύτερη καταστολή»

Πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινοβουλευτική σύγκλιση για τη νομοθετική και συνταγματική κατοχύρωση της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους διαμορφώνονται στην Βουλή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές προτάσεις της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου 54 αλλά και του εφαρμοστικού νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει αίρουν τις βασικές ενστάσεις του ΚΚΕ που φαίνεται να έχει λάβει σημαντικό ρόλο μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει να τεθούν προϋποθέσεις (φορολογικές, χρόνος απουσίας από την πατρίδα, ελάχιστο χρόνο παραμονής του σε αυτή, δεσμοί κ.α.) που εξασφαλίζουν ότι αυτοί που θα διευκολυνθούν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και άμεση επίπτωση των εκλογικών τους επιλογών.

Ακόμα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ως μόνη εκκρεμότητα παραμένει η επιμέρους προσθήκη στην τελική συνταγματική διάταξη της προϋπόθεσης του «δεσμού με την πατρίδα» που πρέπει να αποδεικνύει ο κάτοικος του εξωτερικού για να μετέχει στην παράλληλη εκλογική διαδικασία που θα διεξάγεται σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού.

Με αυτά τα δεδομένα είναι αρκετά πιθανό να ψηφιστεί τόσο η αναθεώρηση του άρθρου 54, όσο και το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει με την απόλυτη στήριξη των 300 της Βουλής.