Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα τα ιστορικά χαμηλά για το δεκαετές ομόλογο

396

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα συνιστούν τα νέα ιστορικά χαμηλά για το δεκαετές ομόλογο (κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1%).

Η θετική αυτή εξέλιξη προκάλεσε πολλά χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη καταδεικνύουν ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.

Η είδηση αυτή ακολούθησε μια σειρά άλλων, όπως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετους ομολόγου που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, αλλά και οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ε.Κ.Τ.

Αυτό που είναι ακόμη πιο σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι στην παρούσα φάσης της επίπονης προσπάθειας ανάταξης της οικονομίας συνιστά ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για το μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού, όπως εξηγούν οι ειδικοί, όσο χαμηλώνει το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές, τόσο βελτιώνεται και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.