Πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια: Μάχες με τη φωτιά σε Πλατάνα και Κοκκάλα

19

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Κεντρική Εύβοια καθώς τα πολλαπλά μέτωπα έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους.

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα τα οποία συνδράμουν στην περιοχή περιορίζοντας το μέτωπο.

Το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ώστε να μην μπουν οι φλόγες σε χωριά κατά τη διάρκεια της νύχτας κερδήθηκε ενώ οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν έξω από τα Ψαχνά απέτρεψαν κάθε ενδεχόμενο να κινδυνεύσει και η συγκεκριμένη περιοχή από την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες που έρχονται από τα πύρινα μέτωπα στην κεντρική Εύβοια είναι καλύτερη.

Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι άνεμοι οι οποίοι έχουν κοπάσει με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής τα οποία επιχειρούν από τις έξι το πρωί.

Από το πρωί επιχειρούν 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 2 του στρατού και 7 αεροσκάφη, ενώ συντονισμός από αέρος γίνεται με 2 ελικόπτερα, ένα της ΕΛ.ΑΣ. και ένα του πυροσβεστικού σώματος.

Έφτασαν επίσης και 2 ιταλικά αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση και αναμένονται 2 ακόμη από την Ισπανία που ανταποκρίθηκε και αυτή στο ελληνικό αίτημα για συνδρομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας.

Η Κροατία που επίσης είχε ανταποκριθεί τελικά, δεν έστειλε αεροσκάφη καθώς και αυτή έχει πολύ υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος ήρθε στη Ελλάδα για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Ευρώπης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και θα ενημερώσει για την ευρωπαϊκή βοήθεια που αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU.

Δύο τα βασικά μέτωπα

Αυτή τη στιγμή, τα δύο βασικά μέτωπα στα οποία έχουν ρίξει το βάρος τους οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στην Πλατάνα και την Κοκκάλα ενώ παρά την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά, δεν λείπουν και οι αναζωπυρώσεις.

Μία από αυτές, σημειώθηκε πριν λίγη ώρα κοντά στο χωριό Σταυρός αλλά χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστών αντιμετωπίστηκε.

Η καταστροφή σε αρκετές περιοχές είναι ολική. Στο χωριό Μακρυμάλλη η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της τρία καμένα Ι.Χ ενώ οι φλόγες έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στις αυλές των σπιτιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά στην Κεντρική Εύβοια έχει κάψει πάνω από 15.000 στρέμματα δάσους καθώς μέχρι αργά χθες, το βράδυ, το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε απόσταση άνω των 11 χιλιόμετρων.

Δεν κινδύνεψαν άνθρωποι

Μέλημα των Αρχών από την πρώτη στιγμή ήταν να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Για τον λόγο αυτό, είχαν γίνει από νωρίς χθες προληπτικές κινήσεις για εκκένωση χωριών σε περίπτωση που χρειαστεί.

Όταν οι φλόγες πλησίασαν στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής των επικεφαλής της Πυροσβεστικής, οργανωμένη εκκένωση από τους κατοίκους ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η εκκένωση και των οικισμών Σταυρός και Πλατάνα.

Οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν από τους πυροσβέστες και οι υπεράνθρωπες προσπάθειας των ίδιων όσο και των εθελοντών καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, έσωσαν τα χωριά στα οποία έφταναν απειλητικά οι φλόγες.

Στάχτες παντού

Η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, το πρωί της Τετάρτης είναι δραματική. Οι στάχτες έχουν απλωθεί σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Εύβοιας ενώ οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών και οικισμών που εκκενώθηκαν χθες, αγωνιούν για το τι θα αντικρίσουν όταν θα φτάσει η στιγμή της επιστροφής.

Πάντως οι δηλώσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης τις τελευταίες ώρες είναι λίγο πιο αισιόδοξες για την πορεία της φωτιάς.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και υπάρχει μία γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της φωτιάς» δήλωσε μιλώντας στο One Channel o πρόεδρος Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμάλλης, Μιχάλης Καλαβρής. Ο κ. Καλαβρής, έκανε λόγο για ομαλοποίηση της κατάστασης, με μόνη εξαίρεση την αναζωπύρωση στην περιοχή Σταυρός η οποία όπως εκτίμησε, φαίνεται να είναι ελεγχόμενη.

«Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μέσα στις επόμενες δύο ώρες πιστεύω ότι θα τα έχουμε καταφέρει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαβρής.  Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το τεράστιο μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, από την φωτιά που κατέκαψε σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περί τα 20 χιλιάδες στέμματα.