Πυρκαγιά στη Μόρια: Πώς η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη των εμπρηστών

88
Ο Χρυσοχοΐδης συνέλαβε τους εμπρηστές της Μόριας

Σε έξι συλλήψεις για τον εμπρησμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια στη Λέσβο προχώρησε χθες η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

Και οι έξι κατηγορούμενοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν και ήταν τρόφιμοι της δομής της Μόριας.

Οι δύο από αυτούς είναι ηλικίας 17 ετών και την επομένη του εμπρησμού μεταφέρθηκαν μαζί με 320 ακόμη ασυνόδευτα ανήλικα στη Θεσσαλονίκη με πτήση τσάρτερ.

Ο ένας από τους 17χρονους εντοπίστηκε σε δομή φιλοξενίας στην Πιερία και ο δεύτερος σε αντίστοιχο χώρο στη Θεσσαλονίκη. Οι άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν στη Λέσβο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν στην "Καθημερινή" ότι στα γεγονότα τη νύχτα της προηγούμενης Τρίτης μετείχαν και άλλα άτομα, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθούν. Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι οι έξι συλληφθέντες είναι αυτοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστροφή της δομής.

Πληροφορίες που επικαλείται η”Καθημερινή" αναφέρουν τα στελέχη των διωκτικών Αρχών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους έξι κατηγορουμένους έπειτα από επεξεργασία βίντεο που προβλήθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης, αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή περιήλθαν με άλλον τρόπο στα χέρια στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.

Ακόμα, τα στελέχη των διωκτικών Αρχών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που μετείχαν στα επεισόδια μέσα από από προσαγωγές και ανακρίσεις αλλοδαπών στη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων.

Από την προανάκριση επιβεβαιώθηκε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, με αφορμή την προσπάθεια εργαζομένων της δομής να θέσουν σε καραντίνα 35 Αφγανούς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Ομοεθνείς τους παρενέβησαν για να εμποδίσουν τη μεταφορά τους στον χώρο καραντίνας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια, ενώ στις 11 το βράδυ περίπου 500 άτομα προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς στον καταυλισμό.

Την επόμενη ημέρα μετέβη στη Λέσβο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας Αττικής για να βοηθήσουν τις αστυνομικές Αρχές του νησιού, ενώ την έρευνα συνέδραμε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.