Ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών με την πύρινη λαίλαπα στην Κεντρική Εύβοια (Videos&Photos)

157
Μεγάλη μάχη των πυροσβεστών με την πύρινη λαίλαπα στην Κεντρική Εύβοια

Ανεξελέγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 3 τα ξημερώματα στην Κεντρική Εύβοια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων.

Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι οι φλόγες μπήκαν μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη, το οποίο είχε εκκενωθεί νωρίτερα με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Οι κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια, τα οποία εκκενώθηκαν, οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά Ευβοίας.

Οι κάτοικοι των χωριών είχαν ενημερωθεί από το πρωί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί εκκένωση λόγω της μεγάλης φωτιάς.

Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, ενώ οι φλόγες πέρασαν δίπλα από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών το μέτωπο της πυρκαγιάς έφτασε λίγο μετά τις 8 το βράδυ τα 11,5 χιλιόμετρα.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Στην επιχείρηση συνδράμουν και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού, οχτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες από την περιφέρεια και δήμους.

Οι άνεμοι στην περιοχή έπεσαν το βράδυ, ωστόσο οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς δυσχεραίνουν καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος επειδή τα εναέρια μέσα αποχώρησαν λόγω της νύχτας.

Από τις 5 το απόγευμα η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair (τέσσερα CL-415 και πέντε CL-215).

Αιτία οι πολύ ισχυρές αναταράξεις που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τις πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς για τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

4872948

fwtia_kododespoti4

fwtia_kododespoti

fwtia_kododespoti2

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μέσα στο χωριό Μακρυμάλλη οι φλόγες

makrimalli_fwtia_art

fwtia_xwria_art

fwtevv1

fwtevv2

fwtevv4

fwtia_evoia_xwrio2

fwtevv5

fwtia_evoia_xwrio

fwtevv7

fwtevv8

fwtia_evoia_xwrio3

makrimalli_fwtia_art2

makrimalli_fwtia

 

makrimalli_fwtia2

makrimalli_fwtia3

fwtiaev1

fwtiaev2

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η σημαντική ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της Πυροσβεστικής και η μετάβαση στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια.

Μαζί του βρίσκεται κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Το πρωί είχαν απομακρυνθεί προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική και έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα.

Το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες φωτιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη πυρκαγιά στην Εύβοια.


Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά