Ραγδαίες εξελίξεις στη Βολιβία: Ο Μοράλες εγκατέλειψε τη χώρα και πάει Μεξικό

254

Κρίσιμες ώρες περνά η Βολιβία, καθώς τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Εβο Μοράλες ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την χώρα και πάει στο Μεξικό, το οποίο του προσφέρει άσυλο.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ανακοίνωσε στο Twitter ότι εγκαταλείπει τη Βολιβία, εν μέσω «εξέγερσης» των οπαδών του που κατευθύνονται για την πρωτεύουσα από άλλες πόλεις της Βολιβίας.

«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό». Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», έγραψε στο Twitter ο Μοράλες, τον οποίο πήγε να παραλάβει κυβερνητικό αεροσκάφος του Μεξικού στις 01:30 (Ελλάδας).

Μοράλες: Κοιμήθηκε σε πάτωμα κρυμμένος

Μάλιστα, νωρίτερα ο Βολιβιανός πρώην ηγέτης, πόσταρε μια φωτογραφία του στο Twitter, όπου εμφανίζεται να κοιμάται στο πάτωμα πάνω σε ένα χαλί, έχοντας στήσει μια πρόχειρη σκηνή από πάνω του, ώστε να μην τον βλέπει κανείς.

«Αυτή ήταν η πρώτη μου νύχτα αφότου άφησα την προεδρεία, εξαιτίας του πραξικοπήματος του Μέσα και του Καμάτσο, με την βοήθεια της αστυνομίας. Θυμήθηκα τις στιγμές μου ως ηγέτη και είμαι ευγνώμων στα αδέρφια μου που μας φρόντισαν με ασφάλεια και ενδιαφέρον», έγραψε.

Την ώρα που ο Μοράλες φυγαδεύεται στο Μεξικό, υποστηρικτές του κινούνται προς την Λα Πας, φωνάζοντας συνθήματα για «εμφύλιο» στους δρόμους.

Η κατάσταση είναι πιο έκρυθμη από ποτέ, με την αστυνομία να έχει ζητήσει την βοήθεια του στρατού, καθώς φοβούνται πως οι συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας, θα είναι σκληρές, τόσο μαζί τους, όσο και με υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, που και αυτοί βρίσκονται ανάμεσα στα οδοφράγματα.

Οπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, οι αστυνομικοί έχουν στήσει παντού οδοφράγματα και έχουν οπλιστεί, καθώς αναμένεται μια πολύ δύσκολη νύχτα, όπως δήλωσε και αξιωματούχος στο Reuters. Μάλιστα, ένας προεξόφλησε ότι θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά πυρά.