Προανακριτική Novartis: Αίτημα άρσης προστασίας «κουκουλοφόρων» μαρτύρων- Ποια σενάρια εξετάζονται

362

Κωμικοτραγικές καταστάσεις που εκθέτουν το πολιτικό και δικαστικό σύστημα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην υπόθεση της Novartis, με τους πολίτες να παρακολουθούν αποσβολωμένοι τις εξελίξεις σε μια υπόθεση που ξεκίνησε ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης», έγινε «η μεγαλύτερη σκευωρία για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίσιμες αποφάσεις που θα προκαλεσουν σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να λάβει σήμερα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής μετά την απόπειρα των δύο «κουκουλοφόρων» μαρτύρων να γίνουν «καπνός» και να αποφύγουν την εξέταση για την σκευωρία Novartis.

Τα μέλη της προανακριτικής προσανατολίζονται να εκφράσουν προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη παρεμποδίζει συστηματικά το έργο τους και προσπαθεί να μπλοκάρει τις έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η εισαγγελέας Διαφθοράς θέτει προσκόμματα ακόμα και για τον εντοπισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εντάλματος βίαιης προσαγωγής.

Υπο αυτά τα δεδομένα η πλειοψηφία προσανατολίζεται να προτείνει την κατάθεση επιστολής προς τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη των χειρισμών της εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσο στην οποία θα καταγράφει όλες τις αντιθεσμικές ενέργειες της κυρίας Τουλουπάκη που στοχεύουν στην παρεμπόδιση του έργου της προανακριτικής.

Μεταξύ άλλων θα αναφέρει πως η εισαγγελέας εξακολουθεί να κρατά παράτυπα στο συρτάρι της κρίσιμα έγγραφα απο τις αμερικανικές αρχές.

Υπενθυμίζεται πως για το ίδιο θέμα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής που διεξάγει την παράλληλη έρευνα κατηγόρησε την κυρία Τουλουπάκη ότι αποκρύπτει κρίσιμα έγγραφα και παραβιάζει την έννομη τάξη.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη ΓΑΔΑ, για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».

Εκτός αυτού, τα μέλη της προανακριτικής αναμένεται να συζητήσουν και τις επόμενες κινήσεις για το ζήτημα των εξαφανισμένων προστατευόμενων μαρτύρων. Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία της επιτροπής – πλην ΣΥΡΙΖΑ – προσανατολίζεται να στηρίξει το αίτημα του ΚΚΕ για κατάθεση αιτήματος άρσης του καθεστώτος προστασίας των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων με την αιτιολογία της μη συνεργασίας τους.

Εαν τελικά η προανακριτική προχωρήσει στην συγκεκριμένη ενέργεια - που είναι και το πιθανότερο σενάριο, τότε αυξάνεται η πίεση προς την Εισαγγελία Διαφθοράς καθώς φαίνεται πως είναι η μόνη αρχή που προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει τις «κουκούλες».

Το τρίτο θέμα που κατά πληροφορίες θα τεθεί σε συζήτηση είναι η προβληματική στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συντριπτική πλειοψηφία της προανακριτικής αναμένεται αν εκφράσει την έντονη δυσφορία της καθώς την ώρα που βρίσκονταν στην ΓΑΔΑ για να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονταν τον Αρειο Πάγο ώστε να βάλουν εμπόδια στο έργο της προανακριτικής.

«Συστηματικά και απροκάλυπτα λειτουργούν κόντρα στο έργο της επιτροπής και στην αποκάλυψη της αλήθειας» αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη της προανακριτικής.

Σύμφωνα δε με το tovima.gr, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξέταση των δυο μαρτύρων, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους με όποιο τρόπο επιθυμούν -είχαν ζητήσει να εξεταστούν με αλλοιωμένη φωνή και από διαφορετικά δωμάτια- με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη που ήδη έχουν καταθέσει στην Προανακριτική και έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, όπως έχει ισχυριστεί ο Μανιαδάκης, ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος στην πορεία απώλεσε το καθεστώς προστασίας.