Ρέγκλινγκ: «Πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, σημαίνει πρόσθετη εποπτεία»

47

«Πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, σημαίνει πρόσθετη εποπτεία». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Ειδικότερα σημείωσε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα πριν από τον Αύγουστο και θα περιλαμβάνουν πιθανότατα την αγορά δανείων του ΔΝΤ (που είναι πιο ακριβά) από τον ESM. «Αν υπάρξει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, θα υπάρξει και πρόσθετη εποπτεία, κάποιου είδους πιο στενής παρακολούθησης» τόνισε.

Πάντως, εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί πιθανότατα η προληπτική γραμμή πίστωσης. Τόνισε χαρακτηριστικά πως το να έχει μία χώρα στη διάθεσή της μία προληπτική γραμμή είναι καλό, γιατί προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στις αγορές, τους επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από το εάν είναι αναγκαία». Όπως είπε «αν όλα παραμείνουν ήσυχα, οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η Ελλάδα συνεχίσει να αναπτύσσει την πρόσβασή της στις αγορές, τότε με βάση τα όσα γνωρίζουμε, πιθανότατα δεν είναι αναγκαία».