Ρέγκλινγκ: Στους θεσμούς η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων

231

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που περιλαμβάνει δύο σενάρια σχετικά με τις συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις, έπειτα από τις διαρροές της ελληνικής πλευράς που είχαν προηγηθεί και ανέφεραν ότι δεν θα τις περιείχε, αναφέρονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ειδικότερα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup στο Λουξεμβούργο ανέφερε ότι «είναι θετικό γεγονός πως η Ελλάδα παρουσίασε δύο σενάρια», εξηγώντας ότι «οι συνομιλίες με τους θεσμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε είναι καλό να έχουμε και τα δύο ενδεχόμενα και να αφήσουμε την απόφαση στους θεσμούς».

Υπενθυμίζεται ότι, από την Νέα Υόρκη, ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος είχε αναφέρει σε δημοσιογράφους την Παρασκευή πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου αλλά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την άποψη ότι το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων είναι «δημοσιονομικό» και όχι «διαρθρωτικό», επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σχέση με την περίοδο που θεσπίστηκε.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά ο Μάριο Σεντένο απάντησε πως: «Οι συντάξεις δεν είναι μέτρο διαρθρωτικής πολιτικής καθώς το ασφαλιστικό σύστημα έχει ήδη μεταρρυθμιστεί. Είναι ένα δημοσιονομικό μέτρο. Όλοι ξέρουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για φέτος και του χρόνου και όλοι ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι 19 μήνες νωρίτερα όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση».

Ωστόσο, τόνισε πως αυτό που είναι"σημαντικό" είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και πως σ' αυτό το πλαίσιο εξετάζονται τα δύο σενάρια που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι η επίσημη αξιολόγηση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης εφαρμογής ή όχι του προνομοθετημένου μέτρου περικοπής συντάξεων θα πραγματοποιηθεί μετά τις 15 Οκτωβρίου.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους αυτής και της επόμενης χρονιάς. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και θα υπάρξει διαβούλευση για το αν θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό με τα άλλα κράτη μέλη και όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.