Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

375
Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στην Ανταρκτική. Συγκεκριμένα, στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, στην Ανταρκτική παρατηρήθηκε θερμοκρασία άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου.

Ο Βραζιλιάνος ερευνητής Κάρλος Σέφερ αναφέρει πως δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά τέτοιες θερμοκρασίες στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρόλα αυτά ισχυρίζεται πως αυτό δεν αποδεικνύει κάτι για την Kλιματική Aλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά μόνο για μια μεταβολή του κλίματος μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Παρά την καθησυχαστική δήλωση τους Bραζιλιάνου ερευνητή αυτό το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε ακόμη ένα προγενέστερο περιστατικό υψηλών θερμοκρασιών σε αυτές τις περιοχές, καθώς στις 6 Φεβρουαρίου κατεγράφη θερμοκρασία 18,3 βαθμών στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα.

Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας στην περιοχή κρατούσε από τις 24 Μαρτίου 2015 και ήταν 17,5 βαθμοί Κελσίου.

Έχοντας υπάρξει ήδη μια δεκαετία με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με το 2019 να είναι μάλιστα η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί, το 2020 φαίνεται ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ο πιο θερμός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί, με θερμοκρασία έστω και ελάχιστα αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος και την αμερικανική υπηρεσία ΝΟΑΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΝΟΑΑ, η μέση θερμοκρασία της Γης είναι ήδη αυξημένη σε σχέση με την μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα.