Ρεπορτάζ-«κόλαφος» και στους «NΥΤ» για τη θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης (εικόνα)

239

Η πολιτική θύελλα που έχει προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό από τις αποκαλύψεις του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη ή «Γιάννη Αναστασίου» για την σκοτεινή υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis αλλά και οι τριγμοί που έχουν προκληθεί από τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις υπουργών στη Δικαιοσύνη, με την ανοχή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ξεφεύγουν πλέον από τα ελληνικά σύνορα και αποκτούν διεθνείς διαστάσεις.

Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις εγείρουν τεράστια ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, καθότι φέρεται να ασκήθηκαν πιέσεις στον μάρτυρα να κατονομάσει τρία συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για χρηματισμό από την Novartis.

Το ζήτημα πλέον μεγάλες διαστάσεις, με προεκτάσεις και στο εξωτερικό και πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, καθότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση καλλιέργησε τις προσδοκίες περί αποκάλυψης του “μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και όσα έρχονται στο φως τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να γκρεμίζουν το οικοδόμημα στήριξης αυτού του επιχειρήματος.

Την ίδια στιγμή, θέμα και στους New York Times έγιναν οι κατηγορίες των δικαστών προς την κυβέρνηση για τη «θεσμική εκτροπή» της, αλλά και τα ποσταρίσματα του Παύλου Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έφεραν την αντίδραση των δικαστικών.

«Κορυφαίοι Έλληνες δικαστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρέμβει σε μια μεγάλη έρευνα πριν από τις εκλογές του τρέχοντος έτους, κατά τις οποίες τα σκάνδαλα διαφθοράς είναι πιθανό να προκύψουν ως θέμα καμπάνιας.

Αρκετοί ανώτεροι πολιτικοί, όπως ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκονται υπό έρευνα σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας που αφορά τον ελβετικό φαρμακοποιό κολοσσό Novartis.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τους εισαγγελείς για την αργοπορία της έρευνας και κατονόμασε βασικούς δικαστικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η ισχυρή Ένωση Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων επέκρινε την Πέμπτη τον Πολάκη για «προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της δικαστικής εξουσίας» και «υπονόμευση του διαχωρισμού των εξουσιών», γράφει το κείμενο των New York Times, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει μπροστά της βουλευτικές, δημοτικές αλλά και ευρω-εκλογές, μέσα στο 2019.