Ρεπορτάζ - σοκ του Bloomberg: «Αντιμέτωπη με νέα κρίση η Ελλάδα αν δεν λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών»

178

Τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση αν δεν λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνει το Bloomberg.

Παράλληλα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρεται στα σχέδια που επεξεργάζονται η κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα προσπαθεί να συνειδητοποιήσει με ποιον τρόπο θα σώσει τις τράπεζές της, και χαρακτηρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιβαρυμένες τράπεζες με «κόκκινα» δάνεια, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το μισό ποσό των συνολικών χορηγήσεων, ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα προκειμένου να ανακάμψουν τα δημοσιονομικά της.

Ακόμα, το Bloomberg τονίζει πως εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο «η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μία οικονομική κρίση, αν δεν βγάλει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το καθοδικό σπιράλ».

«Η Αθήνα επεξεργάζεται σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες ώστε να ξεφορτωθούν τα «κόκκινα» δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχει και η ιδέα για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα «κόκκινα» δάνεια με κρατικές εγγυήσεις», αναφέρει το Bloomberg.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το μαξιλάρι των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες», επισημαίνει το πρακτορείο.

Αυτή η επιλογή ωστόσο, όπως τονίζει το δημοσίευμα, ίσως δημιουργούσε ανησυχία στους επενδυτές σχετικά με το αν θα είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους για τα επόμενα χρόνια, ενώ ενδεχομένως θα συνιστούσε παράβαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το bail in, που απαγορεύει την κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες, εάν δεν έχει προηγηθεί «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Το Bloomberg αναφέρεται και στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, που θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά «κόκκινα» δάνειά τους, που ανέρχονται σε περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπό σκέψη είναι και ένα σχέδιο, το οποίο εφάρμοσε η Κύπρος, με το κράτος να επιδοτεί ένα μέρος της αποπληρωμής μικρότερων δανείων.