Ρεβίθια γιαχνί

314
Ρεβίθια γιαχνί

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30΄

Μαγείρεμα: 70΄

Υλικά

- ½ κιλό ρεβίθια - 2 κουτ. σούπας σόδα μαγειρική

- 1 ξερό μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

- 3 σκελ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)

- 1 πράσινη πιπεριά (χοντροκομμένο)

- 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες)

- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές

- 1 κουταλάκι (κοφτό) ζάχαρη

- 1 μικρή ημικαυτερή πιπεριά

- Αλάτι, πιπέρι - 2 κουτ. σούπας ψιλοκομ. μαϊντανός

Εκτέλεση

1. Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε λεκανίτσα με μπόλικο νερό και με μια κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρικής και τ’ αφήνουμε για τουλάχιστον 10 ώρες να μουλιάσουν. Την επομένη, τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά σούπας σόδα, αφήνοντας τα όμως στο τρυπητό σκεύος για μισή ώρα. Έπειτα, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σκεπάζοντάς τα με νερό και ξαφρίζοντάς τα τακτικά. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χύτρα ταχύτητος για πιο γρήγορο μαγείρεμα. Χωρίς τη χύτρα, θέλουν περίπου 1 ώρα για να βράσουν. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε για το νερό και δοκιμάζουμε μετά τα 40 λεπτά για να δούμε αν έχουν βράσει.

2. Όσο βράζουν τα ρεβίθια ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, σκόρδα και τη πιπεριά στο ελαιόλαδο, προσθέτοντας στη συνέχεια τη ντομάτα, τον πελτέ, αραιωμένο σε λίγο νεράκι, τη ζάχαρη και τη καυτερή πιπεριά. Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά και προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, αλάτι, πιπέρι και εξακολουθούμε να σιγομαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.