Ρούγκελαχ

142
Ρούγκελαχ

Για 16 κομμάτια

Ετοιμασία: 30+ λεπτά (με μεγάλη αναμονή)

Μαγείρεμα: 20+ λεπτά

Υλικά

- 2 κούπες αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

- 250 γραμμάρια μαργαρίνη

- 1 βανίλια

- Μισή κούπα κακάο (προαιρετικά)

- 1 κρόκος αυγού

- ¼ κουταλιού αλάτι

- Σοκολάτα κουβερτούρα (λιωμένη ή σταγόνες σοκολάτας) (για το γέμισμα)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι, το κακάο (αν επιλέξουμε να κάνουμε τα ρούγκελαχ με ζύμη κακάο), το αλάτι, τη βανίλια και τα χτυπάμε ελαφρά να αναμειχθούν. Κόβουμε τη κρύα μαργαρίνη σε κομμάτια, τη προσθέτουμε στα στεγνά υλικά και χτυπάμε.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποκτήσει τη μορφή και την υφή ελαστικής ζύμης.

Έπειτα, την πλάθουμε για λίγο με τα χέρια και τη χωρίζουμε σε μπάλες, ανάλογα με τα πόσα ψωμάκια θέλουμε να φτιάξουμε άμεσα.

Τέλος, βάζουμε τις ζύμες στο ψυγείο, σκεπασμένες, για 2 με 3 ώρες έως ότου σφίξουν (μπορούμε να τις αφήσουμε στο ψυγείο και να τις φτιάξουμε μια άλλη μέρα).

  1. Βγάζουμε το ένα ζυμαράκι από το ψυγείο και το απλώνουμε σε –ελαφρά- αλευρωμένο πάγκο. Με πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι προσεκτικά, δίνοντας του στρόγγυλο σχήμα και λεπτό πάχος (έχετε στο νου σας την εικόνα της στρογγυλής πίτσας) και το κόβουμε σε 16 κάθετα –από το κέντρο του- κομμάτια. Μπορούμε να το κόψουμε και σε 8, ανάλογα με το αν θέλουμε τα ρούγκελαχ μεγαλύτερα.

Τα μικρά όμως είναι πιο χαριτωμένα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο κοπής πίτσας).

Τοποθετούμε έπειτα σε κάθε κομμάτι τη γέμιση (λιωμένη σοκολάτα, με κακάο ή λευκή) και ξεκινάμε να ρολάρουμε από τη μεγάλη –εξωτερική- πλευρά προς τη μύτη του κομματιού.

Όταν τελειώσουμε με όλα τα κομμάτια, τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά έτσι ώστε να σφίξουν κι άλλο.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, τα ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά και ανάλογα με τα μεγέθη που τους έχουμε δώσει.