Ρύθμιση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία: Τελευταία ευκαιρία ή «ξαφνικός θάνατος»!

131
Οι μειώσεις φόρων που φέρνει η Κυβέρνηση

Με "ξαφνικό θάνατο" απειλούνται εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μετά την ευνοϊκή ρύθμιση για τις 120 δόσεις προς την Εφορία, θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση και των χρεών προς τα Ταμεία.

Ωστόσο, το περιορισμένο ενδιαφέρον για τις 120 δόσεις, αν δεν αλλάξει θεαματικά η εικόνα μέσα στις επόμενες εννιά μέρες, σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην αντίστοιχη ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Καρφιού", εξετάζεται το σενάριο βάσει του οποίου αν δεν υπάρχει η αναμενόμενη ανταπόκριση των αυτοαπασχολούμενων στη διαδικασία της ρύθμισης των 120 δόσεων προς την Εφορία, να δοθεί παράταση έτσι ώστε αντιστοίχως να υπάρξει και παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Από τους 800.000 οφειλέτες του Δημοσίου, εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί ούτε στις δόσεις προς την

Εφορία, ούτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο βασικός λόγος για την επιβεβαίωση μιας τέτοιας πρόβλεψης είναι ότι πολλοί επαγγελματίες είναι εκτεθειμένοι και στον τραπεζικό δανεισμό καθώς εμφανίζονται "κόκκινοι", ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλετών προς τη ΔΕΗ.

Συνεπώς, όσα όνειρα και να κάνει η Kυβέρνηση για τις 120 δόσεις προς την Εφορία, είναι προφανές ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και αγγίζει τα όρια της κοινωνικής εξόντωσης.

Σημειώνεται ότι στον ΕΦΚΑ οφείλουν περίπου 480.000 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, 320.000 αγρότες και 19.500 αυτοαπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί κλπ.).

Εκτιμάται ότι τα 2/3 των πολιτών που έχουν ΑΦΜ χρωστούν είτε μόνο στην Εφορία, είτε στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε στην Εφορία και στις τράπεζες, είτε στην Εφορία, στις τράπεζες και στη ΔΕΗ, είτε σε... όλους μαζί!

Ως εκ τούτου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει παράταση των προθεσμιών για τη ρύθμιση των δόσεων, αν οι τράπεζες θα κάνουν πιο ευέλικτες ρυθμίσεις και αν οι δανειστές θα δεχθούν όλο το σχέδιο της Kυβέρνησης για τις 120 δόσεις. Το επόμενο στάδιο, απλά θα είναι οι πλειστηριασμοί!