Σαφάρι της Εφορίας στην «κατακερματισμένη» Αγορά

25
Σαφάρι της Εφορίας στην «κατακερματισμένη» αγορά

Χιλιάδες ελέγχους σε υπερχρεωμένους εμπόρους και μικροεπαγγελματίες ετοιμάζει η Εφορία, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει δυνατά το πρώτο τρίμηνο του έτους από πλευράς εσόδων.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να επιστρατεύσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βγει... παγανιά στην Αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί περίπου 16.000 έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κόβονται αποδείξεις. Το μεγάλο βάρος θα δοθεί στα νησιά, τα οποία από τον Απρίλιο και μετά θα έχουν την τιμητική τους.

Αυτήν την περίοδο, οι έλεγχοι εστιάζουν σε κεντρικές αγορές, ενώ τα Σαββατοκύριακα ελέγχονται κυρίως τα κέντρα διασκέδασης και τα μαγαζιά μαζικής εστίασης, όπου η παραβατικότητα κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Τα συνεργεία των εφοριακών υπαλλήλων θα κινούνται επί καθημερινής βάσεως στις κεντρικές αγορές της Αττικής και των άλλων μεγάλων πόλεων, ενώ σχεδιάζονται χιλιάδες μπλόκα σε διόδια, τελωνεία και αεροδρόμια προκειμένου να εντοπιστούν οι περιπτώσεις διακίνησης αγαθών χωρίς παραστατικά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολές για περισσότερους ελέγχους, ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι έλεγχοι αυτοί μπορεί να χαλαρώσουν ή να εστιάσουν σε... συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Σημειώνεται, ότι για τη μη έκδοση αποδείξεων προβλέπεται η επιβολή προστίμου τουλάχιστον 500 ευρώ, καθώς και η βεβαίωση με προσαύξηση του ΦΠΑ, που περιλαμβάνεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν εκδοθεί περισσότερες από 10 αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί ξεπερνά τα 500 ευρώ, τότε επιβάλλεται και η ποινή του 48ωρου λουκέτου.