Σάλος από τις νέες αποκαλύψεις για την ΕΡΤ: Τρίζει η «παράγκα» του Παππά και του Καλφαγιάννη

12

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για το καθεστώς παραδιοίκησης στην ΕΡΤ που έχουν στήσει οι Νίκος Παππάς και η ΠΟΣΠΕΡΤ υπό τον Παναγιώτη Καλφαγιάννη η οποία δρα ανεξέλεγκτα στη δημόσια τηλεόραση, θεωρώντας την (μαζί με την Κουμουνδούρου) "παραμάγαζο" της.

Παράλληλα είναι τέτοιο το μέγεθος της σήψης και της απόλυτης γελοιποποίησης κάθε έννοιας ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΟΡΘΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στο απαξιωμένο "μαγαζί" της Αγίας Παρασκευής, που προκάλεσε μέχρι και  εμφύλιο μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Κουμουνδούρου

Πιο πρόσφατο περιστατικό αφορά τον γνωστό δημοσιογράφο Αντώνη Αλαφογιώργο ο οποίος θα βρεθεί απολογούμενος ενώπιον του Πειθαρχικού μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον οικοδεσπότη της εκπομπής «Η επόμενη Μέρα», Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Ο Αντώνης Αλαφογιώργος, με ανάρτησή του στο twitter επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή πληροφορίες που είχε περιλάβει σε δικό του post ο Σίλας Σεραφείμ. Ειδικότερα, ο παρουσιαστής ειδήσεων της ΕΡΤ έγραψε: «επιβεβαιώνω πλήρως τις πληροφορίες του Σίλα για προκαταρκτική εξέτασή μου επί δίωρον στην ΕΡΤ με βέβαια την παραπομπή μου σε πειθαρχικό, κατόπιν αξιώσεων των ανωτέρων αρμοδίων. Από Δευτέρα τα νταούλια».

Πριν από μερικές ημέρες ο Αντώνης Αλαφογιώργος είχε δημοσιεύσει πολλά tweets εναντίον του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου εγκαλώντας τον για το γεγονός ότι αν και δεν είναι υπάλληλος της ΕΡΤ έχει δύο εκπομπές, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για το κόστος της μεικτής παραγωγής.

Η κόντρα των δύο αντρών πήρε μεγάλες διαστάσεις ενώ ο Α. Αλαφογιώργος έκανε σαφείς αναφορές για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΡΤ αφήνοντας αιχμές για τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Νίκο Παππά.

Ο Αντώνης Αλαφογιώργος είχε προβεί σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για ανεξέλεγκτη σπατάλη δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ για τις ανάγκες της Προπαγάνδας της Κουμουνδούρου.

Η υπόθεση των καταγγελιών είχε ξεκινήσει από την άγρια κόντρα του γνωστού δημοσιογράφου με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο σε σχέση με τα κόστη εκπομπών στην κρατική τηλεόραση.

Ο παρουσιαστής Αντώνης Αλαφογιώργος με ανάρτησή του στο twitter κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα να ελέγξει το δημόσιο χρήμα στην ΕΡΤ!

Η κόντρα πήρε και πολιτική διάσταση καθώς παρενέβη και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ολα ξεκίνησαν από ανάρτηση του Αντώνη Αλαφογιώργου ο οποίος επιτέθηκε ονομαστικά στον Σεραφείμ Κοτρώτσο και έγραψε στα social media:

«καλά τα λέει ο σύντροφος Κοτρώτσος. πόσο κοστίζουν οι μικτές που παρουσιάζει στην ΕΡΤ. ποιος τα παίρνει? πόσα το μήνα? έρχονται ελεγκτές».

Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, ο οποίος παρουσιάζει την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» στην κρατική τηλεόραση, «σήκωσε το γάντι»:

«Εχεις να πεις κάτι για την εκπομπή, φίλε; Καλή, κακή, μέτρια; Τα άλλα δεν με ακουμπούν και μάλλον όψιμα ασχολείσαι με τα θέματα αυτά. Στις υπηρεσίες... Κι όταν με δεις πρόσωπο με πρόσωπο να μου το πεις. Καθαρά. Υγεία εύχομαι...»

Ο Αντώνης Αλαφογιώργος απάντησε αμέσως με αιχμές για σχέσεις Κοτρώτσου-Παππά και αποκάλυψε ότι έκοψαν πρόταση εκπομπής του ιδίου λόγω κόστους: «Σύντροφε Σεραφείμ έχω τα χαρτιά από τη διαύγεια. δεύτερη πρόταση εκπομπής μου απορρίφθηκε λόγω κόστους λέει. εσωτερική παράγωγη. μηδαμινά πράγματα. εσύ όμως πλουσιοπάροχος. χαιρετίσματα στον Νίκο. εισαγγελείς μήπως ακούνε?»

Εσπευσε μάλιστα να προειδοποιήσει τον «Νικόλα» (σ.σ. προφανώς εννοεί τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά): «Και να μην τολμήσει ο Νικόλας να ''φάει'' τον Φώτη Παπούλια γιατί έρχονται χειρότερα».

Στη συνέχεια ο κ. Αλαφογιώργος έγραψε:

«Καλώ τον πρόεδρο της ένωσης εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρη Ασπρογέρακα να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία».

Και λίγο αργότερα το επανέλαβε:

«Επανακαλώ τον πρόεδρο της ενωσης εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρη Ασπρογέρακα να έλθει στην ΕΡΤ και να ελέγξει το δημόσιο χρήμα»

Λίγο αργότερα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ έκανε νέα ανάρτηση με την οποία στοχεύει τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά:

«ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜ. Ο ΠΑΠΠΑΣ ΕΙΝΑΙ», έγραψε ο Αντώνης Αλαφογιώργος.

Ο Αντώνης Αλαφογιώργος ζητά μάλιστα από τον κ. Ασπρογέρακα, «να ανοίξουν οι λογαριασμοί των υπευθύνων».

Στη συζήτηση παρενέβη ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ανέδειξε την καταγγελία Αλαφογιώργου:

«Δημοσιογράφος της ΕΡΤ καλεί να παρέμβει ο εισαγγελέας για δαπάνες εκτός ΕΡΤ, εννοεί τα 3εκ που μου απάντησε ο Υπουργός ή υπάρχουν και άλλες δαπάνες;» διερωτήθηκε.

Το τελευταίο «χτύπημα» ήρθε από τον Αντώνη Αλαφογιώργο ο οποίος αρχικά μετέφερε την πληροφορία ότι τη Δευτέρα στην ΕΡΤ «ανεβαίνει εφέτης ανακριτής» και στη συνέχεια επανήλθε στο πρόσωπο του Δημήτρη Ασπρογέρακα γράφοντας «θεωρώ ότι ο άμεμπτος Δημήτρης Ασπρογέρακας θα κάνει το καθήκον του όπως αρμόζει στη νομική επιστήμη».

Το «χτύπημα» Κρίμπαλη και οι νέες καταγγελίες

Σε απίστευτες καταγγελίες για όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο και το προσκήνιο της Διοίκησης της κρατικής τηλεόρασης προχώρησε ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος της ΕΡΤ, Σπύρος Κρίμπαλης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος ΕΡΤ απευθύνει ανοικτή δημόσια επιστολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, κάνοντας λόγο για χρήση της «πεπατημένης του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος» προκειμένου να εξασφαλίσει «πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης» και «αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ. Μητσοτάκη».

Παράλληλα, ο Σπύρος Κρίμπαλης κάνει λόγο και για σκανδαλώδεις αναθέσεις στην κρατική τηλεόραση.

Ολόκληρη η επιστολή του Σπύρου Κριμπάλη:

“ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ κ. ΝΙΚΟ ΠΑΠΠΑ

5/10/2018

Κύριε Υπουργέ,

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η περιπετειώδης θητεία μου ως εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος της ΕΡΤ.

Μια θητεία που σημαδεύτηκε από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της διοίκησης Κωστόπουλου-Λεοντή σε βάρος της επαγγελματικής και προσωπικής μου αξιοπρέπειας. Στον αθέμιτο πόλεμο εναντίον μου χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα: θεσμικός αποκλεισμός, περικοπή αρμοδιοτήτων, συκοφαντικές επιθέσεις, δημοσιεύματα λάσπης, ανυπόστατες ΕΔΕ, εργασιακό bullying.

Το μπαράζ επιθέσεων κορυφώθηκε τον περασμένο Μάρτιο με την πρόωρη καταγγελία της σύμβασής μου με βάση την συκοφαντική εισήγηση του διευθύνοντα συμβούλου, κ. Βασίλη Κωστόπουλου, σε μια συνεδρίαση-παρωδία που εξέθεσε το ΔΣ της ΕΡΤ. Όπως γνωρίζετε, η σχετική απόφαση του ΔΣ ανεστάλη με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων κι έτσι επανήλθα στα καθήκοντά μου.

Ασφαλώς η περίπτωση μου δεν αποτελεί μια θλιβερή εξαίρεση αλλά μάλλον τον θλιβερό κανόνα. Μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο».

Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος.

Από την τοποθέτηση του κ. Κωστόπουλου πέρσι τον Ιούλιο έως σήμερα αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι. Αυτό το καταστροφικό σχέδιο υλοποιήθηκε σε τρία στάδια:

1. Απαξίωση των οργανικών δομών της εταιρείας και υποκατάστασή τους από πλήρως ελεγχόμενες επιτροπές.

2. Ψήφιση νέου οργανογράμματος με σωρεία ανορθολογικών και φωτογραφικών διατάξεων.

3. Τοποθέτηση ημετέρων στις θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων ενάντια σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.

Οι δημόσιες καταγγελίες δύο κορυφαίων στελεχών της ΕΡΤ, του πρώην γενικού διευθυντή τεχνολογίας, κ. Νίκου Μιχαλίτση, και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, κ. Γιώργου Θαλασσινού δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Και οι δύο μιλούν για την εκκωφαντική απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, την ραγδαία απαξίωση του προγράμματος, την γενικευμένη αναξιοκρατία, το καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας, την άνευ όρων παράδοση στον «λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό» και την επιστροφή στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ΕΡΤ «έτσι όπως το ονειρευτήκαμε στους χειρότερους εφιάλτες μας».

Αυτή δυστυχώς είναι η «μεγάλη εικόνα» της εταιρείας. Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω τώρα και την «μικρή εικόνα» του προγράμματος, το οποίο είχα την τιμή να υπηρετήσω για σχεδόν 13 μήνες.

Γνωρίζετε ότι με ευθύνη της διοίκησης το νέο πρόγραμμα θα είναι ουσιαστικά το παλιό; Με εξαίρεση τις υπέροχες ξένες σειρές (True Detective, Big Little Lies, Peaky Blinders, Vis A Vis κ.α.) που εισηγήθηκα πέρσι τέτοιον καιρό, σχεδόν όλες οι άλλες εισηγήσεις μου για την αναβάθμιση του προγράμματος αγνοήθηκαν.

Κατ’ εντολή της διοίκησης η διαβόητη επιτροπή προγράμματος υπό τον κ. Μπιρσίμ αρχικά και μετά υπό τον κ. Σιούλα, όχι μόνο μπλόκαρε τις αναθέσεις και τις ανανεώσεις αξιόλογων εκπομπών αλλά αντίθετα προωθούσε τα πάσης φύσεως ρουσφέτια χωρίς καμία λογική αξιολόγησης, στόχευσης ή προγραμματισμού.

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας και της κραυγαλέας έλλειψης σχεδιασμού είναι ότι το φετινό budget του προγράμματος εξαντλήθηκε στη μέση της χρονιάς, δηλαδή τον περασμένο Μάιο!

Γνωρίζετε ότι η δυναμική επιστροφή της ΕΡΤ στην ελληνική μυθοπλασία δεν θα είναι και τόσο δυναμική; Από τις τρεις ελληνικές σειρές που διαφημίζει η «Ραδιοτηλεόραση» η μόνη που μπορεί να προγραμματιστεί μέσα στο 2018 είναι «Το πέταγμα του Κύκνου» που δεν είναι ακριβώς ελληνική ούτε ακριβώς σειρά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αγγλόφωνη κινηματογραφική ταινία του 2010 που συμμετέχουν κάποιοι Έλληνες ηθοποιοί σε δεύτερους και τρίτους ρόλους.

Ο παραγωγός επεδίωξε να εκμεταλλευτεί τις κομμένες σκηνές που περίσσεψαν από το τελικό μοντάζ κι έτσι οχτώ χρόνια μετά το υλικό ξαναμοντάρεται για να γίνει μίνι σειρά τεσσάρων ή πέντε επεισοδίων αποκλειστικά για την ΕΡΤ, εφόσον κανένα άλλο κανάλι στον κόσμο δεν έδειξε ενδιαφέρον.

Η δεύτερη επίσης μίνι σειρά «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» δεν έχει συμπληρώσει ακόμα το χρηματοδοτικό της πλάνο και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2019. Τέλος, «Η Ζωή εν τάφω», η μόνη ελληνική σειρά που γυρίζεται τώρα για λογαριασμό της ΕΡΤ, θα είναι έτοιμη για μετάδοση τον Ιανουάριο.

Γνωρίζετε ότι για αυτές τις καθυστερήσεις είχα ειδοποιήσει γραπτώς το ΔΣ από τις 14.6.2018; Τότε μάλιστα είχα αντιπροτείνει δύο σειρές μυθοπλασίας που θα μπορούσαν να είναι έτοιμες τον Οκτώβριο του 2018 και μάλιστα σχεδόν με τα ίδια χρήματα που θα ξοδευτούν μόνο για μια σειρά, την «Ζωή εν τάφω».

Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σειρά, ύψους 1.200.000 ευρώ, πέρασε από το ΔΣ με μόνο δύο θετικές ψήφους (του κ. Λεοντή και του κ. Κωστόπουλου), με αρνητική δική μου εισήγηση και με υψηλότερο κόστος από αυτό που είχε προτείνει η επιτροπή προγράμματος και κοστολογίου.

Γνωρίζετε ότι εισηγητής της σειράς «Η Ζωή εν τάφω», όπως και όλων των σειρών μυθοπλασίας, είναι ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, κ. Λεοντής, παρόλο που δεν έχει καμία εμπειρία στην παραγωγή μυθοπλασίας ή άλλου τηλεοπτικού περιεχομένου; Κατά δική του δήλωση, δεν έχει καν τηλεόραση σπίτι του. Αυτό εξηγεί ίσως και την εμμονή του ότι μυθοπλασία στην τηλεόραση σημαίνει αναγκαστικά μεταφορά κάποιου λογοτεχνικού έργου και δη προπολεμικού.

Ο κ. Λεοντής, όπως και ο κ. Κωστόπουλος, αγνοούν πλήρως τις σύγχρονες εξελίξεις. Παγκόσμιοι γίγαντες όπως το HBO και το NETFLIX παραμένουν άγνωστες λέξεις για αυτούς. Βέβαια για τις συγκεκριμένες επιλογές υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της επιτροπής προγράμματος. Έλα όμως που η εμπειρία των μελών της επιτροπής στην παραγωγή μυθοπλασίας είναι εξίσου μηδενική!

Γνωρίζετε ότι η εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ καρκινοβατεί; Οι σημαντικές ελλείψεις σε ειδικότητες, σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθιστούν οποιοδήποτε απαιτητικό γύρισμα σχεδόν απαγορευτικό και την καταφυγή στη διαδικασία της μεικτής παραγωγής σχεδόν μονόδρομο.

Αλλά ακόμα και εσωτερικές παραγωγές χαμηλών απαιτήσεων προσκρούουν συχνά στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις. Μόνο οι εκλεκτοί της φατρίας παίρνουν εκπομπές. Οι άλλοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί και κάθονται αναγκαστικά στον «πάγκο».

Γνωρίζετε ότι το «σκάνδαλο Τούμπη» έχει και συνέχεια; Ο κ. Κωστόπουλος αρνείται να φέρει την πρόταση προς ανάκληση στο ΔΣ, παρόλο που τα δεσμευμένα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλες άμεσες ανάγκες του προγράμματος.

Παράλληλα, όσο παρατείνεται η εκκρεμότητα, κάθε πρόταση για πολιτιστικό μαγκαζίνο εσωτερικής ή μεικτής παραγωγής μπλοκάρεται προκειμένου να παραμείνει το studio της Κατεχάκη διαθέσιμο για το «Επί παντός» της κ. Τούμπη.

Γνωρίζετε ότι οι νέες σκανδαλώδεις τοποθετήσεις στη διεύθυνση προγράμματος έχουν παραλύσει κάθε δημιουργική πνοή; Η θέση του διευθυντή προγράμματος καλύφθηκε από μια υποψήφια χωρίς καμία προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης και με σαφώς λιγότερα προσόντα έναντι άλλων υποψηφίων.

Παράλληλα οι ικανότατοι προϊστάμενοι των πιο νευραλγικών τμημάτων του προγράμματος αντικαταστάθηκαν από άπειρους ή και ανίδεους υποψήφιους με μοναδικό κριτήριο το Ποσπερτόμετρο -το όργανο που μετράει πόσο κοντά βρίσκεσαι στην ΠΟΣΠΕΡΤ.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εκπομπές που έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΡΤ αλλά μένουν πάνω από ένα χρόνο στο συρτάρι με εντολή της διοίκησης; Αυτές οι εκπομπές προγραμματίζονται δήθεν στην υβριδική τηλεόραση αλλά δεν παίζονται ποτέ. Πρόκειται για έναν «εύσχημο» τρόπο λογοκρισίας.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν συνδικαλιστές που κόβουν προγράμματα στον αέρα χωρίς να υποστούν κανέναν πειθαρχικό έλεγχο; Κάποιοι δε υπάλληλοι στο τμήμα τεχνικού ελέγχου κόβουν κατ’ εξακολούθηση προγράμματα για ασήμαντους «τεχνικούς» λόγους μόνο και μόνο για να σαμποτάρουν τη διεύθυνση προγράμματος.

Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία συνέπεια στον προγραμματισμό λόγω των συνεχών αλλαγών που επιβάλλει η γενική διεύθυνση ενημέρωσης και ο αρμόδιος εντεταλμένος κ. Ταλαμάγκας;

Η λίστα δεν έχει τέλος καθώς τα δομικά προβλήματα κάθε μέρα αυξάνονται και βαθαίνουν οδηγώντας τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στην πλήρη απαξίωση. Οι τεράστιες, εντελώς δυσανάλογες της ανταποδοτικότητας, επενδύσεις στο αθλητικό πρόγραμμα και οι επικοινωνιακού χαρακτήρα καινοτομίες της υβριδικής τηλεόρασης δεν μπορούν να κουκουλώσουν την στρατηγική ήττα της ΕΡΤ.

Μια ήττα που οφείλεται στο δικό σας στρατηγικό σχέδιο. Είχατε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ανεξάρτητη, αξιοκρατική και πρωτοπόρο ΕΡΤ σε μια συγκυρία μοναδικά ευνοϊκή. Με την ιδιωτική τηλεόραση σε πρωτοφανή κρίση ταυτότητας και περιεχομένου ακόμα και μικρές αλλά στοχευμένες κινήσεις της ΕΡΤ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ρεύμα ανάτασης με γεωμετρική πρόοδο.

Αντ’ αυτού προτιμήσατε την πεπατημένη του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος. Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο 80χρονους «μαθητευόμενους μάγους» ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη.

Ως αντάλλαγμα εξασφαλίσατε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον κ. Ταλαμάγκα και μέσω αυτού πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. Κερδίσατε επιπλέον την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι λένε ότι δώσατε πάρα πολλά και πήρατε πολύ λίγα.

Όπως και να έχει τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος της αριστεράς, την δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Παραδώσατε την ΕΡΤ στη «λαίλαπα Καλφαγιάννη» κατά τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη.

Εύχομαι η ανάληψη των σχετικών αρμοδιοτήτων από τον υφυπουργό κ. Λευτέρη Κρέτσο να σημάνει την αναθεώρηση της στρατηγικής σας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σε ό,τι με αφορά θα τιμήσω μέχρι και την τελευταία μέρα την σύμβασή μου προσπαθώντας να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται.

Με εκτίμηση,

Σπύρος Κρίμπαλης

Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος ΕΡΤ

ΥΓ. Οι γνωστές ιστοσελίδες της φατρίας ας μην κάνουν τον κόπο να λασπολογήσουν. Αρκετά έχουν εκτεθεί”.

Η σκληρή κόντρα Φίλη-Παππά για την «παράγκα» της ΕΡΤ

Το επόμενο «χτύπημα» για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ήλθε από πρώην κυβερνητικό στέλεχος, τον Νίκο Φίλη, ο οποίος σε συνέντευξή του, ερωτώμενος για την ΕΡΤ δε δίστασε να σχολιάσει πως η ΕΡΤ έχει «παραδιοίκηση» ενώ κατηγόρησε ευθέως τον Νίκο Παππά.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το 'μαύρο'.

Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων.

Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».

1980: Η ΕΡΤ βγάζει στον αέρα το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων

Η απάντηση του Ν. Παππά ήταν σκληρή, καθώς ο Υπουργός χαρακτήρισε ταυτόσημες τις απόψεις των κυρίων Μητσοτάκη και Φίλη, ως προς την κριτική που ασκούν στην ΕΡΤ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό και ερωτηθείς για την κριτική που έχει ασκήσει εσχάτως ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης «θέλει μια κλειστή ΕΡΤ, κάτι που αποδεικνύεται από τις τοποθετήσεις του για τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους». Και συμπλήρωσε: «Καλά θα κάνει η ΝΔ να σκεφτεί ξανά τα επιχειρήματά της». Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη κριτική εκ μέρους του κ. Φίλη, ο κ. Παππάς απάντησε ως εξής: «Δεν θέλω να πω τίποτα για τις δηλώσεις Φίλη, απάντησα στον κ. Μητσοτάκη. Είναι ταυτόσημη η κριτική».

Ο Υπουργός πήγε ένα βήμα παρακάτω και σχολίασε και δηλώσεις του κ. Φορτσάκη, ο οποίος είχε δηλώσει πως ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να μεταδίδει δελτία ειδήσεων. Ο Ν. Παππάς είπε η συγκεκριμένη δήλωση «είναι συναφής με την εντολή Σαμαρά να μη μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ η ομιλία του Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2014.

Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει φέρει τον Οργανισμό σε ένα πολύ καλό σημείο, αν αναλογιστεί κανείς σε τι κατάσταση τον αναλάβαμε. Η ΕΡΤ δείχνει το εκτόπισμά της και αυτό κάποιους ενοχλεί.

Από τη μεριά του ο Νίκος Φίλης απάντησε ουσιαστικά κατηγορώντας τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και εκ των βασικών συνεργατών του πρωθυπουργού ότι δεν εκπροσωπεί το πνεύμα της σύγχρονης αριστεράς.

«Πίστευα ότι η σύγχρονη Αριστερά θα είχε απαλλαγεί από τις ολέθριες αντιλήψεις του παρελθόντος και δεν θα εκλάμβανε την κριτική συντρόφων ως δήθεν προσχώρηση στις γραμμές του αντιπάλου. Κρίμα για τον Νίκο Παππά που επέτρεψε στον εαυτό του να υποπέσει σε ένα τέτοιο ολίσθημα.

Τα γεγονότα και τα προβλήματα στην ΕΡΤ είναι ξεροκέφαλα, ενώ ο αντίπαλος καραδοκεί για να ξαναρίξει “μαύρο”.

Ο στρουθοκαμηλισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Χρειάζεται διάλογος και αποφάσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.»

Είναι σαφές ότι όσο η κυβέρνηση αναμετριέται με τις προκλήσεις της διαχείρισης της μεταμνημονιακής περιόδου αλλά και μιας δύσκολης προεκλογικής εκστρατείας, θα πληθαίνουν και οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις για το ποια πρέπει να είναι η φυσιογνωμία της «επόμενης μέρας».

Οι διαφορετικές απόψεις και στρατηγικές για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να παραμείνει «εντός του πολιτικού παιχνιδιού», ακόμη και σε μια περίπτωση εκλογικής ήττας, δεν πρόκειται να περιοριστούν σε αντιπαραθέσεις μόνο εντός των κομματικών γραφείων.

Είναι δε πιθανό ολοένα και περισσότερο να εντοπίζουν ευθύνες και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Λογικό επομένως να περιμένουμε και άλλες δημόσιες αντιπαραθέσεις σε μια αντιπαράθεση που δεν πρόκειται να τελειώσει τόσο εύκολα.