Σαν σήμερα - 21 Οκτωβρίου

90
1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ένα ποίημα. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, που μετά την απελευθέρωση θα γίνει ο εθνικός ύμνος της χώρας.

1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ένα ποίημα. Πρόκειται για τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού , που μετά την απελευθέρωση θα γίνει ο εθνικός ύμνος της χώρας.

1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13½ ώρες προτού σβήσει.

1992: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μετά τη διαφωνία του με την Κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων.

Γεννήσεις

1833: Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νομπέλ, Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, που αθλοθέτησε τα ομώνυμα βραβεία, τα οποία απονέμονται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του.

1907: Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος και ποιητής, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας.

1917: Ντίζι Γκιλέσπι, Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του ρυθμού be-bop.

1946: Γεννιέται στο Οχάιο των ΗΠΑ ο Έρικ Λι Περκχάιζερ, γνωστότερος υπό το ψευδώνυμο Lux Interior. Τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Cramps, υπήρξε ισόβιος ηγέτης του γκρουπ έως τον πρόωρο θάνατό του το 2009.

Θάνατοι

1969: Τζακ Κέρουακ, Αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος των μπίτνικ.

1984: Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Φρανσουά Τρυφώ.