Σαν σήμερα - 22 Ιουλίου

103
2018: Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος

Γεγονότα

1910: Τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα στη Ρωσία.

1943: 500.000 λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναστείλει την απόφαση «επ' αόριστον».

1944: Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

1959: Λήγει η δίκη του αγωνιστή Μανόλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών. Καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

1974: Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος - μαριονέτα της Χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.

Γεννήσεις

1882: Έντουαρντ Χόπερ, Αμερικανός ζωγράφος.

1887: Γκούσταβ Χερτζ, Γερμανός φυσικός. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1925.

1932: Όσκαρ ντε λα Ρέντα, σχεδιαστής μόδας.

1936: Τομ Ρόμπινς, Αμερικανός συγγραφέας. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του, «Το άρωμα του ονείρου», «Τρυποκάρυδος», «Ακόμα και οι καουμπόισσες μελαγχολούν».

1939: Τέρενς Σταμπ, βρετανός ηθοποιός.

1955: Γουίλεμ Νταφόε, αμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1932: Ερίκο Μαλατέστα, Ιταλός αναρχοκομμουνιστής, φίλος του Μπακούνιν. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μεταξύ φυλακής και εξορίας.

1934: Τζον Ντίλιγκερ, Αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ' αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI.

1988: Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού.

1993: Γιάννης Αργύρης, ηθοποιός.

2018: Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός, πεζογράφος