Σαν σήμερα - 29 Ιουλίου

65
Μίκης Θεοδωράκης, μέγιστος μουσικοσυνθέτης.

1014: Η μάχη στο Κλειδί. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β'  και ο στρατηγός του Νικηφόρος Ξιφίας νικούν τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ. Στη συνέχεια, αλλά τυφλώνουν τους 15.000 Βούλγαρους αιχμαλώτου, αφήνοντας 1 μονόφθαλμο κάθε 100 για να οδηγήσει τους άλλους πίσω στη Βουλγαρία. Μετα απ΄αυτή την ιστορική βαρβαρότητα, ο Βασίλειος  κερδίζει την προσωνυμία Βουλγαροκτόνος.

1711: Ένας πρώην γενίτσαρος, ο Αχμέτ Καραμανλή, ιδρύει τη δυναστεία των Καραμανλήδων, που θα κυβερνήσει την περιοχή της Τριπολίτιδας (σημερινής Λιβύης) έως το 1835. Οι διάδοχοί του θα έρθουν σε προστριβές και διενέξεις με τους Αμερικανούς, καθώς έλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου.

1825: Ελληνική Επανάσταση. Εξαιτίας της νηνεμίας, αποτυγχάνει προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

1865: Ο βουλευτής και μετέπειτα πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος, αγάγεται από τη συμμορία Λύγκου, για να απελευθερωθεί 36 μέρες αργότερα, με την καταβολή λύτρων ύψους 80.000 δραχμών. Την περιπέτειά του εξιστόρησε στο βιβλίο του «Τριάκοντα εξ ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά των ληστών».

1921: Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικού Σοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (ναζιστικό κόμμα).

1943: Αρχίζει η στρατολόγηση στα Τάγματα Ασφαλείας, τα οποία δημιούργησε η δοσίλογη κατοχική κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη.

1973: «Δημοψήφισμα»που οργάνωσε η χούντα καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία, με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ηχώρα οδεύει προς ελεγχόμενη φιλελευθεροποίηση, που θα διακοπεί από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και το πραξικόπημα του Ιωαννίδη (αμφότερα το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς).

Γεννήσεις

1883: Μπενίτο Μουσολίνι, Ιταλός δικτάτορας.

1919: Μίλτος Σαχτούρης, Έλληνας ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς.

1929: Ζαν Μποντριγιάρ, Γάλλος φιλόσοφος.

1925: Μίκης Θεοδωράκης, μέγιστος μουσικοσυνθέτης.

Θάνατοι

1856: Ρόμπερτ Σούμαν, Γερμανός κλασικός συνθέτης, κορυφαίος ρομαντικός.

1890: Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, μέγιστος Ολλανδός ζωγράφος.

1974: Κας Έλιοτ, γνωστότερη ως «Μάμα Κας», Αμερικανίδα τραγουδίστρια και μέλος των Mamas & The Papas.