Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για την Α' Κατοικία: Τα όρια υπαγωγής σε ρύθμιση που ζητούν οι Δανειστές, τα ενέχυρα, οι εγγυήσεις

176
Ακυρώνει τις επιστροφές φόρου ο ΕΝΦΙΑ

Σε θρίλερ με έντονες πολιτικές προεκτάσεις τείνει να εξελιχθεί το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο προκαλεί σοβαρές ενστάσεις από τους θεσμούς.

Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς έχουν σκαλώσει και τα χρονικά περιθώρια συνεχώς στενεύουν για συμφωνία έως το Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας ή μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Το μπρα-ντε-φερ προβλέπεται να συνεχιστεί και την Τετάρτη με τους θεσμούς, ενώ ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, βρίσκεται στην Αθήνα ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο της Κομισιόν και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Κατά την παραμονή του όμως εδώ ο κ. Κοστέλο αναμένεται να επιχειρήσει να βρει λύση για τα «αγκάθια» της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι τεχνοκράτες της ΕΚΤ και του SSM, οι οποίοι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν και «νερό στο κρασί» τους.

Οι δανειστές έχουν εγείρει σημαντικές απαιτήσεις, που αν τελικά γίνουν δεκτές, τότε θα σημαίνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης πάει περίπατο, αφού το πρώτο σχέδιο με το τελικό είναι μέρα με την νύχτα και οι δανειολήπτες που θα δικαιούνται προστασία, θα είναι τελικά πολύ λιγότεροι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» που προέκυψαν είναι:

1. Τα αυστηρότερα όρια υπαγωγής στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη τα οποία ζητούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η περίμετρος των δανειοληπτών που θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο.

Η κυβέρνησης με τις τράπεζες είχαν συμφωνήσει να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια με υπόλοιπο οφειλής έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ.

Οι θεσμοί από την άλλη πλευρά ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο οφειλής να χαμηλώσει στις 100.000 ευρώ και η αξία της κατοικίας να περιοριστεί στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως 230.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο νέο πλαίσιο επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επιμένει να καλυφθούν τα εν λόγω δάνεια από το νέο σχήμα προστασίας, ενώ οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση τα κριτήρια ένταξης να είναι πολύ χαμηλότερα. Δηλαδή το υπόλοιπο οφειλής να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

2. Η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο νέο πλαίσιο επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επιμένει να καλυφθούν τα εν λόγω δάνεια από το νέο σχήμα προστασίας, ενώ οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση τα κριτήρια ένταξης να είναι πολύ χαμηλότερα: το υπόλοιπο οφειλής να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

3. Οι επιπλέον δικλείδες ασφαλείας που ζητούν οι Ευρωπαίοι για την αποδοτική λειτουργία του νέου συστήματος.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να καταθέσει Ενιαίο Πτωχευτικό Νόμο για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ώστε να αντικατασταθεί μια σειρά διατάξεων του νόμου Κατσέλη που δίνουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές «παράθυρο» να παίξουν καθυστερήσεις, προσφεύγοντας στα δικαστήρια.

Οι επίμαχες διατάξεις επιτρέπουν στους δανειολήπτες να καταθέσουν αίτηση δικαστικής ρύθμισης και να μπουν έτσι στο απυρόβλητο. Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας συμπαρέσυρε τον νέο Πτωχευτικό Νόμο.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τονίζουν, λοιπόν, ότι θα πρέπει να προχωρήσει το θέμα άμεσα, διότι διαφορετικά θα εξακολουθούν να ισχύουν προβληματικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες θα υποσκάψουν την αποδοτικότητα του καινούργιου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, ζητούν εγγυήσεις ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα διεκπεραιώνονται μέσα σε 3 μήνες, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση.

Με δεδομένες τις δυσκολίες σύγκλισης στα παραπάνω σημεία, οι πιθανότητες συμφωνίας και κατάθεσης του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία στη Βουλή πριν από το Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας φαίνονται περιορισμένες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει χρόνος έως τις 5 Απριλίου, αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να κατατεθεί μονομερώς το νομοσχέδιο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, παρότι πρόσθεσαν πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται καν στην παρούσα φάση, δουλεύουμε στο σενάριο να τα βρούμε».

Σημειώνεται ότι την 1η Απριλίου οι επικεφαλής των τεχνοκρατών των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα, για να εξετάσουν τις εκκρεμότητες της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και να ανοίξουν την αυλαία της τρίτης. Η τρίτη έκθεσή τους για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Μαΐου.