Σε απόλυτη ετοιμότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού  

91
Κορωνοϊός: Σε απόλυτη ετοιμότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει την επόμενη φάση της πανδημίας. Στην Κυβέρνηση προετοιμάζονται για κάθε πιθανό σενάριο. Ωστόσο, τα μηνύματα που εκπέμπονται προς την κοινή γνώμη κινούνται σε μία κοινή συνισταμένη, εκείνη της ψυχραιμίας και της υπευθυνότητας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για επιπλέον στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ θετικά σχόλια έτυχε η πρωτοβουλία του Βασίλη Κικίλια για την ένταξη εθελοντών στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την εξεύρεση υλικού που θα καλύπτουν επαρκώς την ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν σχετικές δυσκολίες, καθώς η ζήτηση σε παγκόσμιο  επίπεδο είναι τεράστια, ωστόσο έγιναν έγκαιρα οι κατάλληλες κινήσεις και έφθασε προ ημερών μία μεγάλη προμήθεια ενός εκατομμυρίου μασκών και άλλων υλικών, ενώ είναι ακόμη προγραμματισμένες δύο αποστολές προς το τέλος του μήνα και αρχές του επόμενου.

Με αυτές τις δύο αποστολές, διαβεβαιώνει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας «θα έχει καλυφθεί οποιοδήποτε κενό σε υλικό προστασίας, όπως είναι οι μάσκες, ενώ έχουμε κάνει και σημαντικές ενέργειες, με τη βοήθεια και ιδιωτών, για την προμήθεια αναπνευστήρων».

Όσον αφορά στο προσωπικό, έχουν ήδη γίνει 909 προσλήψεις από τις οποίες οι 733 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι γιατροί. Η στελέχωση θα συνεχιστεί με ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα το ερχόμενο διάστημα, καθώς έχουν εγκριθεί 2.145 προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχει αυξηθεί περίπου κατά 22% η δυναμικότητα των Μ.Ε.Θ. το τελευταίο διάστημα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε περισσότερες έτοιμες Μ.Ε.Θ. Αλλά, επαναλαμβάνω, ένα σύστημα υγείας δυτικού τύπου, όπως είναι το ελληνικό, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει συνθήκες μιας πανδημίας» ανέφερε ο κ. Πέτσας σε πρωινή του παρέμβαση σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή νέων έκτακτων μέτρων εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.