Σε επιφυλακή η Κυβέρνηση για το προσφυγικό: Έκτακτη σύσκεψη στο Μάξιμου

421
Σε επιφυλακή η Κυβέρνηση για το προσφυγικό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό - προσφυγικό μετά και το «άνοιγμα» των ροών από την Τουρκία.

Η Ελλάδα, όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να περιφρουρήσει τα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν μετανάστη από την Τουρκία.

Έπειτα από μια σειρά διαδοχικών τηλεφωνικών επαφών που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί εκτάκτως σήμερα το πρωί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη προγραμματίστηκε για τις 9:00 με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Επικοινωνίες με ευρωπαίους ηγέτες 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σειρά από τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής και σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, μίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ στη Σύρια και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα

Σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί παράνομες εισόδους μεταναστών και προσφύγων και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων, που παίρνουν άλλοι στη Συρία, έστειλε, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι έχει ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα ελληνο-τουρκικά χερσαία σύνορα.

Αναλυτικά το μήνυμα του πρωθυπουργού, το οποίο είναι γραμμένο και στα αγγλικά:

“Σημαντικοί αριθμοί μεταναστών και προσφύγων έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνο-τουρκικά χερσαία σύνορα και επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν θα γίνουν ανεκτές παράνομες είσοδοι στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας.

Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων που παίρνουν άλλοι. Ενημέρωσα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση”.