Σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και στρατιωτικό, είναι η Κυβέρνηση

426
Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο στο Μαξίμου

Σε απόλυτη ετοιμότητα απέναντι στην νέα τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και εκείνο της στρατιωτικής εμπλοκής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και ενημερώνεται για όλες τις επιμέρους εξελίξεις, την ώρα που η Άγκυρα με την επιλογή της να βγάλει το «Oruc Reis» ξανά στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου έβαλε ταφόπλακα στο σενάριο της έναρξης των διερευνητικών επαφών.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρίσκονται στο σημείο μηδέν, όπως άφησε να φανεί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ1 τόνισε ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Το θέμα «τουρκική προκλητικότητα» αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι η ελληνική πλευρά θα βάλει σε πρώτο πλάνο τις νέες προκλήσεις Ερντογάν. 

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μπαίνουν ξανά στο τραπέζι σε συνέχεια των προηγούμενων διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας. Όπως τονίζεται από τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες  έχουν ήδη καταρτίσει ένα μενού κυρώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και πολύ σκληρές απειλές εις βάρος της Τουρκίας τόσο κατά κρατικών δομών όσο και ιδιωτών είναι μια σοβαρότατη κατάκτηση.

Στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουν θέσει μια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, τον Δεκέμβριο, ενώ σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την κλιμάκωση των προκλήσεων, τότε η Κυβέρνηση Ερντογάν θα υποστεί τις συνέπειες της προκλητικότητας και της αδιαλλαξίας της.