Σε φανερό αδιέξοδο για Novartis και «Ρασπούτιν», αμετανόητος για τις «Πρέσπες» και χωρίς καμία αυτοκριτική ο Τσίπρας

165

Με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis να τρέχουν και τη δικογραφία της σκοτεινής υπόθεσης όσον αφορά το πως «στήθηκε» η υπόθεση να οδεύει ήδη προς τη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της 84ης ΔΕΘ αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και πλέον λέει «ναι» σε πιθανή σύσταση εξεταστικης επιτροπής, φανερόντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται...

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός, ερωτηθείς εάν το κόμμα του θα συναινέσει σε πιθανή πρόταση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση Novartis, απάντησε γενικά και αόριστα: «Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για σκευωρία» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, τόνισε ότι πρέπει «να θυμηθούμε ότι το σκάνδαλο αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis σε μία περίοδο όπου με την παρουσία της τρόικα υπήρξε δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Να θυμηθούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε έγγραφα του FBI , να θυμηθούμε ότι σε εσωτερικά έγγραφα της Novartis στελέχη εκόμπαζαν ότι είχαν προνoμιακή μεταχείριση για τις τιμές φαρμάκων».

Σε νέα ερώτηση για τη Novartis κι αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία μετά τις αποκαλύψεις για τον εξωθεσμικό ρόλο του «Ρασπούτιν» ο κ. Τσίπρας ξαναπροκάλεσε τη ΝΔ να κάνει εξεταστικές λέγοντας «είμαστε εδώ».

Χωρίς όμως να απαντήσει για άλλη μια φορά για το παραδικαστικό σύστημα που δρούσε, με βάση τις καταγγελίες του εισαγγελέα Αγγελή, χωρίς να απαντήσει για τον «Ρασπούτιν» και βεβαίως αφήνοντας αυτές τις απαντήσεις στο αν και όποτε γίνουν έρευνες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδομήσει τις φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εκτιμώντας ότι «οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν θα γυρίσουν μπούμερανγκ» ενώ απέφυγε να κάνει ουσιαστική αυτοκριτική για τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά το 2015.

«Ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα των φοροεαλφρύνσεων δημιούργησε προσδοκίες οι οποίες πολύ γρήγορα διαψεύστηκαν.

Παρακολουθώ την αίσθηση που έχει η κοινή γνώμη ότι βγήκαμε από τα μνημόνια – και το πιστώνει σε εμάς – και ότι οι άλλοι αφού υπόσχονται μεγαλύτερες και πιο γρήγορες ελαφρύνσεις γιατί να μην τους δοκιμάσουμε να δούμε αν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Έχω την αίσθηση, πρόσθεσε, αν και είναι νωρίς ακόμα, ότι οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ.

«Όταν ο πολίτης θα δει αυξήσεις στα τιμολόγια και μειώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα τότε η οργή του θα είναι πολλαπλάσια. Είναι προτιμότερο να μπορείς να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις».

Ο κ. Τσίπρας θέλοντας να προλάβει το επόμενο ερώτημα σχετικά με τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις νικηφόρες εκλογές ανέφερε.

«Εμείς το 2015 υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε τον άλλο δρόμο μέχρι τέλος. Αυτό δεν ήταν ψέμα. Μπορεί, και το παραδεχθήκαμε να είχαμε σε πολλά την αυταπάτη όμως δεν διακινήσαμε μία συνειδητή πολιτική απάτη όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει εάν το σκίσιμο των μνημονίων και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που είχε υποσχεθεί προεκλογικά είναι μερικές από τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτά τα δύο κομβικά σημεία άλλωστε στηρίχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Στη Συμφωνία των Πρεσπών εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά ερωτηθείς με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

«Θα μπορούσε κανείς να βάλει πολλά θέματα στη ζυγαριά» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από την ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αλλεπάλληλες φορές για τα λάθη που έκανε, αλλά απέφυγε να προχωρήσει σε αυτοκριτική ουσίας.

Περιορίστηκε να αναφέρει τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και να σημειώνει ότι «κυβέρνησε στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας».

Εμφανίστηκε, δε, αμετανόητος για ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία εκ νέου δήλωσε περήφανος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε και για την επόμενη ημέρα του κόμματος, μετά την ήττα στις εκλογές.

Αφού εκ νέου απέφυγε την αυτοκριτική, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι υπάρχει τώρα μια «δεύτερη ευκαιρία που δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο της «βίαιης ωρίμανσης» -όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε από το 3%- και να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Να ανοίξει το κόμμα με δημιουργικό και σύγχρονο τρόπο».