Σε πλήρη εφαρμογή η στρατηγική εξωστρέφειας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

118

Ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της εξωστρέφειας μιας ισχυρής Ελλάδας που πρωταγωνιστεί συμπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή επίσκεψη του στην Αίγυπτο.

Η εκεί παρουσία του Πρωθυπουργού έρχεται σε μια κομβική περίοδο με την Τουρκία να έχει για λόγους τακτικής ανακρούσει πρύμναν τους καλοκαιρινούς μήνες και την Ελλάδα να συνεχίζει στοχευμένα να επενδύει σε στρατηγικές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες είναι βασισμένες σε κοινούς στόχους και αξίες και συμβάλλουν στη διατήρηση κλίματος σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός υλοποιεί βήμα βήμα μια στρατηγική η οποία διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και καθιστά τη χώρα πρωταγωνιστή και σημαντικό παράγοντα σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Η πολυσχιδής και ανοιχτή προς όλες τις κατευθύνσεις εξωτερική πολιτική έχει αποδώσει καρπούς και τα αποτελέσματα καταγράφονται διαρκώς όχι μόνο στα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και στα διεθνή φόρα.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική απορρίπτει διαρρήδην τάσεις και αντιλήψεις υπέρμετρου αυτοσυντηριτισμού και μεθοδικά προχωρά την πολιτική της σε δύο βασικές κατευθύνσεις: αφενός στη σύναψη συμμαχιών με ισχυρούς παίκτες όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες με παράλληλη αναθέρμανση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και αφετέρου αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα με αυτοπεποίθηση και σχέδιο, σύροντας την στο τραπέζι του διαλόγου, θέτοντας όμως με καθαρό τρόπο τις ελληνικές κόκκινες γραμμές.

Εκτός των άλλων, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη πετύχει να αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στις τάξεις της Ε.Ε, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας και ως πεπεισμένος Ευρωπαίος έχει βάλει σημαντικά θέματα όπως είναι ο σχέσεις με την Τουρκία και το μεταναστευτικό στο κατάλληλο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε πλεονεκτική θέση και αντιμετωπίζει τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής της πολιτικής με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το μέλλον.